Регіонали вважають, що виплати вкладів спровокують інфляцію

Наміру уряду повернути населенню знецінені вклади Ощадбанку колишнього СРСР загрожують збільшенням інфляційних процесів і це може призвести до додаткового зростання цін. Таку думку висловила народний депутат, міністр опозиційного уряду Ірина Акімова (фракція Партії регіонів).

За її словами, з 20 млрд. грн., запланованих для виплати цього року, 12 млрд. гривень належать до доходів від позапланової приватизації. «З огляду на те, що в попередні роки навіть від планової приватизації до бюджету надходила набагато менша сума, одержання заявленої суми сумнівне», — наголосила вона. Міністр опозиційного уряду впевнена, що необхідно вести мову і про виплату повної суми, що включає індексацію вкладів на рівні інфляції. «Це на сьогодні 140 відсотків, — сказала вона. Депутат заявила, що необхідно також виплатити відсоток по заморожених вкладах.

«Заяви уряду не грунтуються на тривалих економічних розрахунках, це небезпечний популізм», — наголосила Акімова. На її думку, інструмент для розв’язання даної проблеми має бути іншим. Зокрема, випуск державних облігацій. Такий механізм застосовано у Казахстані.

Її однопартієць, народний депутат Олексій Плотніков, коментуючи заяву Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко про плани уряду з повернення українським громадянам знецінених заощаджень Ощадбанку колишнього СРСР шляхом оплати житлово-комунальних послуг і придбання товарів довгострокового користування, заявив, що негативно ставиться до виплат знецінених заощаджень за рахунок якихось боргів. «Якщо таке відбувається, це стимулює подальший розвиток неплатежів... І паралізує комунальну сферу», — вважає парламентарій.