На думку фахівців-аграріїв, січневі морози не завдали серйозної шкоди посівам озимих культур. Хоча загроза була. Адже тривалі холоди й відсутність сніжного покриву негативно позначаються на озимих, передусім страждають посіви ріпаку, ячменю та пшениці. Найбільше непокоїла ситуація в північних і східних областях, насамперед Сумській, Харківській, Луганській, де на багатьох полях не було снігу, а стовпчик термометра вже опускався до мінус 20 — мінус 26 градусів.

На не прикритих снігом нивах холоди вражають насамперед вузол кущіння рослин. За словами члена-кореспондента Української академії аграрних наук Михайла Бобра, саме вузол кущіння є життєвим центром будь-якої озимої зернової культури, і якщо ця частина рослини відмирає — на врожай не чекай.

Нинішньої зими, відзначає вчений, на глибині три сантиметри — в зоні залягання вузла кущіння — температура не опускалася нижче мінус 12, була переважно від мінус 7 до мінус 9. А критичною для посівів уважається температура мінус 17 — 18 градусів. Більше того, погодні умови, що склалися в тому-таки грудні, сприяли і для нагромадження, і для збереження вологи у ґрунті. Тому, наприклад, у Харківській області, де 472 тисячі гектарів віддано під озиму пшеницю і 20 тисяч гектарів — під ріпаком, посіви практично не постраждали. Помітно знижує загрозу вимерзання, зазначає М. Бобро, і досить високий вміст цукрів у рослинах — у середньому по області 35 — 36 відсотків, на окремих полях — 41 — 42, за норми не менш як 25 відсотків.

За даними Держкомстату України, площа озимих культур (без ріпаку) під урожай-2008 — понад 8 млн. гектар. З них левову частку займає пшениця — 6,66 млн. гектарів. За нею йде озиме жито — 465,9 тис. гектарів, ячмінь — 851,9 тис. гектарів. Ріпаком засіяно 1,533 млн. гектарів. Збитки від морозів можна буде оцінити лише після проростання монолітів.