Члена Націонал-більшовицької партії Росії, учасника «маршів незгоди з Путіним» 22-річного Михайла Гангана арештували на 40 діб, згідно з рішенням Замостянського суду міста Вінниці від 2 січня ц. р.

Засудженого в Росії на три роки позбавлення волі в колонії загального режиму Михайла Гангана затримали на залізничному вокзалі у Вінниці 31 грудня 2007 року. О п’ятій ранку він зустрічав потяг Москва—Жмеринка, яким у Вінницю прибула його подруга. Працівники Вінницького управління боротьби з організованою злочинністю взяли затриманого під варту.

— Інформація про те, що затримання ми проводили разом зі співробітниками ФСБ Росії, не відповідає дійсності, — повідомив заступник начальника УБОЗ УМВС у Вінницькій області Микола Шелюховський. — Ми керувалися відповідним дорученням міліції із Самари: саме там раніше проживав затриманий.

Негаразди з чинним законодавством Росії у затриманого виникли після участі в акції протесту у приймальні громадян Президента Росії. Тоді, у 2005 році, учасники акції протесту, серед яких був і керівник самарського крила Націонал-більшовицької партії М. Ганган, силою зайняли один з кабінетів приймальні. У вікні почепили плакат «Путіна — у відставку!». Як пояснив на суді затриманий, акція тривала приблизно сорок хвилин, після чого її учасників затримав ЗМОП. Проти кожного з них порушили кримінальну справу за фактом спроби зміни конституційного ладу насильницьким методом. Пізніше, уточнив затриманий, звинувачення перекваліфікували на «участь у масових заворушеннях».

Гангана, якому було лише 18 років, засудили умовно на три роки. Його також позбавили права покидати місто Самару, де він проживав. Однак засуджений не зважав на це. Після трьох порушень і попереджень суд Самари позбавив його волі на три роки з утриманням у колонії загального режиму. Сталося це в серпні 2007 року. Однак у цей час Михайло Ганган уже був у... Вінниці.

— Я зрозумів, що в Росії мені залишатися небезпечно, — пояснював він на суді. — Простіше за все було виїхати в Україну, планував просити там політичного притулку.

З червня 2007-го втікач перебував у місті над Бугом. Бував у правозахисника Дмитра Гройсмана. Чому ж його раніше не затримали?

— Коли нам надійшло доручення, тоді ми й виконали його, — уточнив заступник начальника УБОЗу. — Для нас він ніякий не опозиціонер, а людина, яка переховується від покарання.

Міліціонеру також незрозуміло, чому в такому разі затриманий не звернувся з проханням про надання притулку до прикордонників, чому протягом трьох місяців не зареєструвався у міграційній службі...

— Видадуть затриманого Росії чи ні, залежить від Генпрокуратури, МЗС та Мін’юсту, — зазначив заступник начальника УБОЗу. — Наскільки мені відомо від самарських колег, уже є відповідне клопотання.

— Перебування Михайла Гангана у процедурі надання статусу біженця робить його видачу в країну походження, Російську Федерацію, незаконною і неможливою, — вважає керівник Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. — Його адвокат подав до Апеляційного суду Вінницької області скаргу на рішення про тимчасовий арешт. Я звернувся в Європейський суд з прав людини з вимогою застосувати правило 39 процедури суду і вимагати від РФ відкликати ордер на видачу Гангана до розгляду по суті його скарги проти Росії, а від України — не починати ніяких дій з видачі Гангана.

Вінницька область.