Микола Томенко, перебуваючи в Черкаській області, зазначив: кількість дитячих спортивних змагань та інших заходів оздоровчого характеру під час шкільних канікул істотно зменшилась. На його думку, причина полягає в тому, що місцева влада та адміністрації шкіл практично не цікавляться організацією відпочинку дітей.

Водночас він вказав на винятки з цього правила. Наприклад, у селищі Чорнобай Черкаської області вже кілька років за символічну плату функціонує басейн та працюють різноманітні спортивні секції у Палаці спорту, а взимку заливають ковзанку для дітей. Організовувати дозвілля школярів тут істотно допомагає місцева влада. Так, зокрема, нещодавно Микола Томенко разом з головою Черкаської обласної ради Володимиром Гресем виступили ініціаторами та допомогли в закупці нового покриття для залів у Палаці спорту для занять із дзюдо та боротьби.

На думку Миколи Томенка, такий приклад дій місцевої влади треба наслідувати не лише в інших сільських районах України, а й у містах, де дозвілля школярів на канікулах віддане самим дітям, які не здатні без організатора змістовно проводити цей час. «Це проблема не лише органів центральної влади, а передусім — місцевої влади та керівництва шкіл, які самі за бажання можуть організувати, наприклад, у шкільних спортивних залах цікаві змагання для дітей», —зауважив народний депутат.