Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, Президент Віктор Ющенко та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко провели зустріч, головною темою якої стало окреслення спільних завдань роботи влади на 2008 рік.

— Ми приступаємо до режиму регулярних щотижневих консультацій, які визначатимуть пріоритети в рамках наших домовленостей, — сказав глава держави. —Сьогодні для мене питання номер один — це вироблення нашої спільної позиції щодо організації роботи влади на 2008 рік.

Віктор Ющенко також зазначив, що такі позиції мають бути сформульовані у спільних документах. Він окреслив стратегічні завдання законодавчої роботи парламенту. При цьому акцентував на своєму проханні до Верховної Ради продовжити роботу сесії. Президент зазначив, що передав парламенту пакет законопроектів, які просить розглянути як невідкладні. Серед них — проекти законів про Кабінет Міністрів, місцеве самоврядування, зміни до закону про місцеві державні адміністрації. Окрім того, передано законопроект стосовно нового порядку проведення тендерної політики держави. Документ готували протягом останніх п’яти місяців, і в ньому враховано пропозиції всіх рівнів державної влади, починаючи з місцевого.

Глава держави також вважає, що парламент має переглянути пакет законопроектів, прийнятих Верховною Радою у той період, коли її роботу було визнано неконституційною і нелегітимною.

Для уряду Президент також визначив ключові завдання. Зокрема — внесення збалансованих та узгоджених змін до державного бюджету на 2008 рік. На його переконання, доопрацьований бюджет має відповідати спільним позиціям інституцій влади, тож працювати над ним треба особливо серйозно.

Серед недоліків бюджету-2008 Президент назвав недостатнє фінансування потреб Збройних сил. Посилаючись на доповідь міністра оборони Юрія Єханурова, Президент оцінив запропоновані на 2008 рік військові видатки як «найгірший бюджет за останні сім років». Віктор Ющенко також поставив перед урядом завдання забезпечити фінансування заходів підготовки до Євро-2012. «Це тема, яка з лютого повинна бути забезпечена в державній частині бюджетними фінансами», — сказав Президент. Окремо Віктор Ющенко поставив вимогу урядові закласти у бюджет 2008 року нову концепцію будівництва доступного житла.

Як спільне завдання для Кабінету Міністрів та парламенту глава держави поставив вступ України до Світової організації торгівлі в лютому цього року. При цьому він констатував: наприкінці минулого року країна досягла максимальної готовності до членства у СОТ.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (Прес-служби Президента України).