Чітко визначити права осіб на займання службових посад в органах державної влади покликаний законопроект про внесення змін до Закону «Про державну службу» (стосовно права на службу). Він перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Документ передбачає, що службовці мусять обов’язково володіти державною та російською мовами, а також іншими регіональними мовами або мовами меншин, якщо є така необхідність. Право на державну службу матимуть громадяни незалежно від походження, соціального і майнового становища.

На території нашої країни мешкають представники 130 національностей і народностей. А Конституція визначає, що держава сприяє розвиткові мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України, а також гарантує вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов національних меншин. Відтак кожен має право звертатися до органів влади прийнятною для себе мовою. На думку автора законопроекту Вадима Колесніченка, його прийняття сприятиме, зокрема, виконанню міжнародних зобов’язань України перед Радою Європи.

***

У Комітеті Верховної Ради з питань культури і духовності готують до розгляду законопроект «Про приєднання України до Міжнародної конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини», яка прийнята 17 жовтня 2003 року в Парижі.

Згідно з положеннями конвенції, нематеріальна культурна спадщина — це ті звичаї, форми показу та вираження, знання та навички, а також пов’язані з ними інструменти, предмети, артефакти й культурні простори, які визнані спільнотами, групами й у деяких випадках окремими особами як частина їхньої культурної спадщини. Ця нематеріальна культурна спадщина, що передається від покоління до покоління, постійно відтворюється спільнотами та групами під впливом їхнього оточення, взаємодії з природою та історії і формує у них почуття самобутності й наступності, сприяючи в такий спосіб повазі до культурного розмаїття й творчості людини.

Якщо наша країна приєднається до цієї конвенції, нам доведеться раз на два роки сплачувати членський внесок, розмір якого визначатиме Генеральна Асамблея ЮНЕСКО за єдиною процентною ставкою для всіх країн, але який в будь-якому разі не перевищуватиме одного відсотка річного внеску країни—учасниці Міжнародної конвенції до ЮНЕСКО. За даними МЗС, обсяг внесків до бюджету ЮНЕСКО становить раз на два роки близько 61 480 доларів США. Отже, видатки з нашого державного бюджету на оплату членського внеску не перевищуватимуть 610 доларів на два роки.

Приєднання до цієї міжнародної конвенції сприятиме зміцненню авторитету України у світі, приведенню її законодавства в цій сфері у відповідність до світових стандартів.

На знімку: Заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Рижук і голова комітету Микола Присяжнюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.