За минулу добу сталося кілька нападів бойовиків на об’єкти, контрольовані українськими силовиками. Одну з таких атак озброєних сепаратистів військові відбили на блокпосту в районі селища Стара Краснянка Кремінського району, поранивши при цьому щонайменше десятьох нападників. Крім того, в цьому районі двічі був обстріляний блокпост української армії, розташований на виїзді з Кремінної убік Красного Лиману. 

За оцінкою фахівців, тут діяли місцеві озброєні сепаратисти, які добре знають свою територію, тому можуть непомітно наблизитися і швидко піти. Біля Сватового група терористів чисельністю майже 150 людей, відкривши по військових сильний вогонь, теж намагалася автотранспортом прорватися через блокпост сил АТО, але не змогла. Українські силовики відкрили вогонь у відповідь, знищивши головну вантажівку колони. Завершилася атака тим, що бойовики розбіглися. Блокпост українські військові утримали, а противник зазнав серйозних втрат.

За підрахунками експертів, у Луганській області сьогодні діє кілька груп сепаратистів, сформованих як із місцевих проросійськи налаштованих жителів, так і у вигляді підрозділів найманців, яких закидають із Росії. Місцеві групи являють собою угруповання чисельністю від 20 до 200 людей, які у той чи інший спосіб взаємодіють із ЛНР і загалом налічують до 2 000 осіб. Найчастіше вони базуються в захоплених адміністративних будівлях, розташованих у центральних кварталах населених пунктів, й озброєні легкою вогнепальною зброєю. Зокрема, на озброєнні угруповань — автомати АК, ручні кулемети РПК, гранати типу РГД-5 і Ф-1, засоби індивідуального бронезахисту. Окремі члени груп озброєні снайперськими гвинтівками СВД, кулеметами типу ПК і ПКМ, гранатометами РПГ, протиповітряними комплексами ПЗРК. Загальна чисельність озброєних сепаратистів, що діють у Луганській області, за оцінкою експертів, перевищує 4 000 людей.

Однак останніми днями бойовики зазнають значних втрат — і людей, і техніки. На жаль, в області перекрито лише третину кордону з Російською Федерацією, щонайменше два пропускні пункти працюють на терористів. Тому через ці коридори здійснюється перекидання штатної техніки мотострілецької бригади і найманців. Однак, очевидно, людей все одно не вистачає, у зв’язку з чим «Луганська народна республіка» оголосила про загальну мобілізацію чоловічого населення віком від 18 до 50 років. Людей «обробляють» у соціальних мережах, обвинувачуючи в тому, що вони нібито ховаються «від виконання обов’язку». Багато молодих чоловіків їдуть із міст, не бажаючи стати «гарматним м’ясом у братовбивчій війні».

Луганськ.