Комітет з питань економічної політики готує до розгляду низку законопроектів, які стосуються внесення змін до закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти». Від народних депутатів надійшло 14 таких законодавчих ініціатив. Зокрема, щодо захисту інформації, тендерних пропозицій, уточнення розпорядників державних коштів, контролю за розподілом державних коштів, державних закупівель, системи закупівель, реєстру договорів. А також стосовно вдосконалення забезпечення підготовки та участі національних збірних команд у спортивних заходах, процедур закупівель у сфері будівельної та комунальної галузей тощо.

Зміни до закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» (щодо тендерних пропозицій) (реєстр. № 1011-1) зокрема передбачають вдосконалення існуючої системи державних закупівель. Так, з метою спрощення здійснення процедур державних закупівель кількість тендерних пропозицій, яка необхідна для проведення закупівлі, зменшується з трьох до двох. Для розв’язання проблем закупівлі окремих товарів, робіт і послуг розширюється перелік предметів закупівлі, на які не поширюється дія цього закону. Передбачається також функції уповноваженого органу у сфері державних закупівель покласти на Міністерство економіки замість Антимонопольного комітету.

Законопроект щодо удосконалення процедур закупівель у сфері будівельної та комунальної галузей (реєстр. № 1011-13) передбачає спрощення процедури закупівель для замовників, а також забезпечення своєчасного та ефективного використання державних коштів, виділених на об’єкти капітального будівництва житлово-комунального і соціального призначення. Водночас створює умови для безплатного й оперативного інформування громадськості та суб’єктів господарювання про планові та заплановані закупівлі за державні кошти.

Покладання функцій з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг «на розвинену систему органів державної влади, до якої входить Міністерство економіки України», передбачає законопроект № 1011-6. При цьому передбачається ліквідація Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель, а її функції передаються до інших органів.

Створення інформаційної бази договорів, які було укладено в результаті проведення відкритих торгів, торгів з обмеженою участю, двоступеневих торгів, запиту цінових пропозицій (котирувань), закупівлі в одного учасника, торгів із зменшенням ціни (редукціону) передбачає законопроект № 1011-9. Така база, на думку розробників, сприятиме прозорості проведення державних закупівель, систематизації інформації про укладені договори, узагальненню та дослідженню обсягів державних потреб щодо конкретних предметів закупівлі.

***

На засіданні Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянуто звернення місцевих рад щодо дострокового припинення повноважень сільських, селищних, міських голів. Відповідно до норм статті 85 Конституції України, статей 14 і 15 Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», позачергові вибори сільського, селищного, міського голови призначаються Верховною Радою України у разі дострокового припинення повноважень відповідного голови на неділю не пізніш як за 70 днів до дня виборів. Тож комітет вирішив рекомендувати парламенту призначити позачергові вибори на неділю 16 березня 2008 року.

***

Розпочати перерахування частини страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування з 1 січня 2009 року пропонує проект закону про запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, який знаходиться на розгляді у Комітеті з питань фінансів та банківської діяльності. Крім того, законопроект встановлює коло осіб, участь яких у системі страхування обов’язкова, базу нарахування та розмір страхових внесків, а також заходи, які забезпечать функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування.

Крім того, проект містить пропозиції щодо внесення змін та доповнень до законодавчих актів, пов’язаних із запровадженням накопичувальної системи пенсійного страхування.