Незмінний директор Кубка Першого каналу, відомий у минулому російський арбітр Олексій Спірін нещодавно відвідав Ізраїль, де незабаром відбудеться традиційний міжнародний турнір. Команд-учасниць буде шість: московські «Спартак» і ЦСКА, «Динамо» (Київ) і «Шахтар» (Донецьк), чемпіон Сербії «Црвена звезда» (Бєлград) та єрусалимський «Бейтар».

За словами Олексія Спіріна, шість команд-учасниць — оптимальний формат для турніру цієї пори року. Він пояснив, чому організатори турніру вирішили не залучати більше команд.

— Усі клуби, котрі братимуть участь у Кубку Першого каналу, — чемпіони та призери своїх національних чемпіонатів і могли бути учасниками Кубка УЄФА і між 12 і 14 лютого мати клопоти в європейських клубних змаганнях. А ще 6 лютого — день ФІФА. І до своїх національних збірних гравці мають прибути за два дні до поєдинку. Виходить, що ідеальна дата завершення турніру — 31 січня. Натомість розпочати турнір занадто рано ми також не можемо, бо команди тільки за тиждень — десять днів відновлять тренування після відпустки. Приміром, «Спартак», пройшовши важкий шлях у Кубку УЄФА, тільки 15 січня починає збори. 13-14 січня збирається ЦСКА, трохи раніше кияни... Для сьогоднішнього турніру оптимальним є шість команд, сім матчів. Я прораховував і варіант за участю восьми колективів. Тоді довелося б робити дві групи по 4 команди й проводити тринадцять матчів. За таких умов знадобився б іще один стадіон. Ми прагнемо транслювати зустрічі по телебаченню. До речі, очікується чимала телевізійна аудиторія. Тож потрібна була б додаткова телевізійна техніка... Одне слово, після різних обрахунків — це оптимальне число команд і оптимальний календар.

Олексій Спірін пояснив, чому до участі в турнірі не запрошено латиноамериканські клуби. Переговори велися з бразильськими та аргентинськими клубами. Але вони заправили надто високі гонорари за участь у турнірі. При чому незалежно від результатів ігор. Окрім того, регламент турніру передбачає обов’язкову участь гравців першого складу команд. Південноамериканські клуби не змогли гарантувати цього. Щоправда, бразильський «Крузейро» зрештою ладен був зняти частину своїх вимог. Але тут уже на принцип пішли організатори турніру, справедливо розсудивши, що умови для всіх учасників мають бути однакові...

* * *

Поєдинки Кубка Першого каналу транслюватиме ТРК «Україна». Матчі за участю українських клубів і фінал покажуть у прямому ефірі, ще два поєдинки — в запису.

23 січня. Єрусалим. «Бейтар» — «Шахтар». 24 січня. Тель-Авів. «Спартак» — «Динамо». 26 січня. Тель-Авів. «Динамо» — «Црвена звезда». 27 січня. Тель-Авів. ЦСКА — «Шахтар». 28 січня. Тель-Авів. «Црвена звезда» — «Спартак». 29 січня. Єрусалим. «Бейтар» — ЦСКА. 31 січня. Тель-Авів. Фінал. Усі матчі починатимуться о 20.00 за місцевим часом, який збігається з київським.