Керівництво Тендерної палати направило Президентові Віктору Ющенку, Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко і новим чільникам НАК «Нафтогаз України» результати та висновки перевірок про дотримання законності під час проведення в 2007 році державних закупівель компанією та підпорядкованими їй підприємствами. Про це повідомив на першій у новому році прес-конференції голова правління ТПУ Володимир Лаба.

Результати антикорупційного аудита в цифровому еквіваленті вражають: за словами Володимира Степановича, торік тут допущено грубі порушення законодавства у сфері держзакупівель на 4 мільярди 648 мільйонів гривень, з яких мільярд 438 мільйонів гривень — сума завданих державі збитків. «Аналіз порушень підтверджує, що всі вони були спрямовані на створення оптимального середовища для злочинної маніпуляції коштами держави в особливо великих розмірах і переливання їх у кишені деяких посадових осіб, пов’язаних з проведенням тендерів», — наголосив пан Лаба, пояснивши, що в НАК і її підприємствах, зокрема, ДК «Укргазвидобування», ВАТ «Укртранснафта», ДК «Укртрансгаз», ВАТ «Укрнафта», останніми роками, незалежно від того, хто керував компанією, «неодноразово виявлялися системні і серйозні порушення законодавства у сфері держзакупівель».

За даними ТПУ, наприклад, участь у торгах зв’язаних між собою осіб, між якими укладалися попередні домовленості, що є брутальною імітацією тендера, була невід’ємним атрибутом закупівлі сталевих труб і прогумованої тканини ДК «Укргазвидобування»; між іншим, ідеться не про копійки, а про цілком «конкретну» суму — сім з половиною мільйонів гривень. Так само з розмахом — на 2,2 мільйона — закуповували «на теплій конкурсній основі» металопрокат «Придніпровські магістральні нафтопроводи» ВАТ «Укртранснафта», госптовари і меблі — філія «Бурове управління «Укрбургаз» ДК «Укргазвидобування» (5,3 мільйона).

До типових порушень також належало завищення ціни за договорами із закупівлі товарів, робіт та послуг. Знов-таки наприклад, «Укргазвидобування» під час проведення двох процедур із держзакупівлі устаткування на 20,1 мільйона гривень примудрилося завдати державі збитків на... 17,6 мільйона, а закупівля сталевих труб на 13,5 мільйона збагатила чиїсь особисті статки на ... 9,6 мільйона. Непоганий бізнес за державні гроші!

Недаремно Міжвідомча комісія з питань держзакупівель ухвалила рішення про розпуск тендерного комітету НАК «Нафтогаз України» та відмінила низку процедур. Володимир Лаба стверджує однак, що з цієї причини деякі посадові особи колишнього керівництва «Нафтогазу України», «причетні до махінацій з державними фінансовими ресурсами», нині намагаються дезінформувати нових керівників компанії. Перекладаючи з хворої голови на здорову, вони прагнуть власні гріхи списати на Тендерну палату, через яку «начебто проводилися якісь процедури і перераховувалися якісь відсотки невідомо кому і за що». «Як мінімум це не відповідає дійсності», — запевняє голова правління ТПУ. Він звернувся до нового глави «Нафтогазу України» з проханням: якщо виявлять факти «перерахування кому і за що» в самій Тендерній палаті, нехай не роблять з цього таємниці. Він готовий особисто нести відповідальність у разі підтвердження таких фактів.

У Тендерній палаті впевнені, що Олег Дубина наведе лад у сфері держзакупівель і дасть належну оцінку порушенням, які чинили спритники під дахом НАК. Звичайно, сама ТПУ не збирається відмовлятися тепер від моніторингу: вона й надалі стежитиме за дотриманням норм законодавства «Нафтогазом України» і надаватиме допомогу його новому керівництву «не тільки для викорінення встановлених недоліків і порушень, а й для попередження ймовірних».

Володимир Лаба також сподівається, що зафіксовані в результаті аудита НАК факти корупції у сфері держзакупівель стануть предметом зацікавлення і правоохоронних органів. За суспільно-небезпечні діяння, визначені конкретними статтями ККУ, винні мають нести відповідальність, в тому числі й кримінальну, а не відбутися легким переляком. Це, між іншим, найкраща профілактика пошесті плутати державні гроші з власними.

Вл. інф.