Січень

Президент країни Віктор Ющенко застосовує право вето до Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення» (від 19 грудня 2006 року), яке легко долає депутатський корпус. Загальний рівень розрахунків за спожитий газ на ринку становить 62 відсотки. Заборгованість підприємств теплокомуненергетики перевищила мільярд гривень. Держкомстат фіксує зростання заборгованості у заробітних платах у промисловості. Мінбуд підготувало проект Житлового кодексу. Друга сесія Верховної Ради на фініші приймає Закон України «Про Кабінет Міністрів України». Промвиробництво зростає на 15,8, ВВП — на 9,3 відсотка. Інфляція — 0,5 відсотка.

Разом:

Політична нестабільність наближає владу до кризи управління, економіку — до тіньових оборудок і розквіту корупції. Біле видають за чорне і навпаки, а результат подають у рожевому світлі. Ілюзія Задзеркалля, зачарований, як Аліса, народ. Мораторій на продаж землі консервує її тіньовий оборот: багатіям він додає, а в бідних забирає. Борги комуненергетики послаблюватимуть платоспроможність НАК «Нафтогаз України» до кінця року: рівень розрахунків споживачів за газ впаде до 53 відсотків, Аліса перманентно не матиме то тепла, то світла. Теплий січень підманює владу незвично раннім початком робіт на будівництві, високими світовими цінами на метал, низьким рівнем енергоспоживання. Проект Житлового кодексу майне паперовим змієм, бо так і залишиться невтіленим проектом. А ВВП асоціюватимуть із гумовою лялькою, поки його порівнюватимуть з низькими значеннями 2006 року.

Лютий

Третя сесія Верховної Ради обіцяє прийняти з півтисячі законопроектів. Міністр оборони Анатолій Гриценко заявляє, що наявні запаси гасу не дають змоги добиватися належної якості бойової підготовки в авіації. Відбулося засідання «Україна—Трійка ЄС». Посольство України в Казахстані презентує літак Ан-148. У столиці люди не знають, за якими квитанціями платити за житлово-комунальні послуги. Дорожчає після тривалої перерви м’ясо. Київрада то підвищує, то знижує тарифи на тепло і гарячу воду. Зростання ВВП — 8,0 відсотка. Інфляція — 0,6 відсотка.

Разом:

Заява міністра оборони знакова. Протистояння між гілками влади вже створило передумови для «поїдання» державними інститутами (їх, звісно, ототожнюють із владою) країни як соціуму. Якщо в трикутнику (Президент—уряд—парламент) негаразди, то хоч як волай, що військо купує гас на тисячу гривень дорожче за ринкові ціни, ніхто цього не почує. Економічний благовіст і супернизьку інфляцію (третій місяць — менше відсотка) переоцінюють. Низька база порівняння і високі ціни у промисловості не дають об’єктивної картини стосовно динаміки продуктивності праці, натурального насичення ринків товарами і послугами. А статистика стелить м’яко —столичний безлад з тарифами на ЖКП дає нагоду навіть знехтувати приріст їхньої вартості у поточному індексі споживчих цін. Маємо перші ознаки інфляції витрат. Аліса у Задзеркаллі не впізнає себе.

Березень

Верховна Рада коригує показники держбюджету-2007. У Брюсселі відбувається перший раунд переговорів стосовно укладання нової (посиленої) угоди України з ЄС. Уряд обіцяє компенсувати втрати населення від підвищених тарифів на житлово-комунальні послуги. Фонд держмайна визнає переможцем конкурсу з приватизації 76 відсотків акцій ВАТ «ХК «Луганськтепловоз» управляючу компанію ВАТ «Брянський машинобудівний завод». Віце-прем’єр з аграрних питань Віктор Слаута запевняє, що врожай зернових буде кращий, ніж торік, й уряд не має наміру вводити ліцензування і квотування експорту зерна на наступний маркетинговий рік (2007/2008). Уряд поповнюється новими міністрами і, підбиваючи підсумки 2006 року, констатує, що кризові явища подолано. Зростання промвиробництва — 10,7 відсотка. Приріст реального ВВП у січні — березні — 8,0 відсотка. Інфляція — 0,2 відсотка.

Разом:

Відсутність конструктивного діалогу засліплює. На це вказує недооцінка ризиків, які стоять за стрімким (поки що на третину від початку року) зростанням світових цін на нафту. І лукаві методики обрахунку інфляції (за її штучне заниження вже у другому півріччі почне розплачуватися споживач). І накручування видатків держбюджету на 7,5 мільярда гривень, щоб підняти зарплати та пенсії (ці гроші вкупі з іншими соцвиплатами почнуть вичавлювати високі ціни на товари і послуги) у вересні. І суперечливі зміни у порядок держзакупівель (до кінця року вони не дадуть провести майже дві тисячі тендерів, стимулюючи корупцію). І бездефіцитний бюджет Пенсійного фонду у 90 мільярдів гривень (він зросте більш як на 5 мільярдів гривень уже в квітні). І продаж росіянам Луганськтепловозу на приватизаційному конкурсі з усіма ознаками театрального (його частково оскаржать, і це рішення підтвердять у судах апеляційної та касаційної інстанцій). Але в Задзеркаллі, як у Багдаді, усі сплять спокійно.

Квітень

Мінімальна заробітна плата зростає до 420, а прожитковий мінімум — до 525 гривень. Президент країни підписує указ про розпуск парламенту. Уряд активізує роботу з підготовки проекту Податкового кодексу. На Харцизькому трубному заводі (Донецька область) починає працювати нова лінія з виробництва електрозварювальних труб великого діаметра. Москва підтверджує, що ціни на природний газ в Україні лишатимуться стабільні. Зростають ціни на продукти харчування, нафтопродукти. Україна перемагає у тендері на право проведення фінальної частини Євро-2012. Імпорт товарів (здебільшого споживчого спрямування — ліків, продуктів харчування, товарів хімічної та деревообробної промисловості тощо) сягає 45,9 відсотка. Зростання промвиробництва — 9,9 відсотка. Інфляція — 0 відсотків.

Разом:

Економіка демонструє один із найвищих у Східній Європі темпів зростання ВВП, а Харцизький трубний — приклад взаємовигідної співпраці з російським «Газпромом». Позаяк відчуття Задзеркалля не щезає, бо місяць у місяць економічне зростання вповільнюється. Чотиримісячна інфляція поступається минулорічній на відсоток, однак плинна — на 2,5 вище, ніж торік (10,5 проти 8 відсотків), а сплеск імпорту в контексті руху платіжного балансу вказує на загрозливе зростання інфляційних очікувань. У серпні країна розпрощається з профіцитом держбюджету, і ця загроза матеріалізується. Найчастіше про успіхи рапортують аграрії, хоч саме сільське господарства відстає найістотніше. Держбюджет перевиконується, хоч борги з відшкодування ПДВ збільшуються на мільярди гривень. Президентські укази нехтують, хоч навзамін, як у випадку із впорядкуванням необґрунтованих тарифів на ЖКП, нічого не пропонують.

Травень

Кабінет Міністрів ініціює впровадження другого етапу тарифної сітки, що передбачає масштабне підвищення заробітних плат, пенсій і соціальних виплат. Верховна Рада ухвалює зміни до держбюджету-2007. Міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб обіцяє до вересня погасити 46 мільйонів гривень заборгованості у заробітних платах перед шахтарями. Уряд скасовує квоти на експорт зерна пшениці. Мінпаливенерго готує прогноз цін на газ у 2008 році. Уряд заявляє, що через складні погодні умови під посухою перебуває 10 мільйонів гектарів, зернові щонайменше на півмільйона гектарів треба пересівати невідкладно. Інфляція — 0,6 відсотка.

Разом:

Так беззастережно нарощувати видатки держбюджету і доходи Пенсійного фонду — означає не помічати вже наявних макроекономічних перегинів та інфляційних ризиків, зумовлених зростанням: а) монетарної бази (лише за квітень на 3,3 відсотка); б) промислових цін у річному вимірі; в) собівартості агропродукції через підвищення світових цін на сировину; г) вартості енергоносіїв. А так панічно з боку Мінагрополітики реагувати на посуху — те саме, що сигналізувати країні, щоб готувалася до зростання хлібних цін. Скасування експортних квот, чого МінАП так і не збагнуло, надихнуло експортерів підвищувати ціни на зерно. Панічні коментарі негативно позначаться на інфляції вже наступного місяця. Потому буде потужний струмінь грошей під вибори і фактично зворотний ефект від держрегулювання цін на хліб, що вкупі призведе до інфляційного сплеску і контрпродуктивного ефекту на макрорівні — проїдання запозичень. Змінити систему в країні, де більшість дзеркал монополізовані, — проблематично.

Червень

Заборгованість із заробітної плати становить 828,9 мільйона гривень. Президент країни підписує указ про призначення дочасних виборів до Верховної Ради на 30 вересня. Міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб рапортує про стовідсоткове перерахування коштів обсягом 2 мільярди 305 мільйонів гривень на підтримку шахтарів. Прем’єр-міністр Віктор Янукович веде переговори про співпрацю з керівником Федерального агентства з питань атомної енергетики Сергієм Кирієнком. Перший віце-прем’єр Микола Азаров констатує, що рейдерських атак поменшало. У рамках неформального саміту СНД у Санкт-Петербурзі Президент країни Віктор Ющенко зустрівся зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Прем’єр-міністр Віктор Янукович погрожує кадровими санкціями до тих урядовців, які безпосередньо відповідають за цінову політику в країні. Інфляція — 2,2 відсотка.

Разом:

Уже у грудні з’ясується, що указ про дочасні вибори — чи не єдиний, який виконають на всі сто в рамках одного року. У Задзеркаллі дзенькне так, що друзки ледь стулять, Алісі запропонують нову оптику. Вона збагне, що Сергій Тулуб вихвалявся коштами на підтримку шахтарів, яких не вистачило б навіть для закриття однієї аварійної шахти імені Засядька. А ще Аліса вирішить, що в Миколи Азарова зовсім інша, незвичайна, оптика, якщо він помічає те, чого не бачать інші, і навпаки. Аліса подумає навіть про президентську оптику, якою послуговувалися в Санкт-Петербурзі: якщо Віктор Ющенко не переконав Володимира Путіна перевести торгівлю газом з корпоративного на міждержавний рівень, то Україна не використає вповні свої транзитні козирі, а відтак матиме інфляцію витрат і 2008 року. Ціна імпортного газу в 179,5 долара США за тисячу кубометрів за транзитної ставки 1,7 для Аліси означатиме чергове подорожчання енергоносія більш як на 7—8 відсотків, обіцяних керівниками НКРЕ. Хоча вже у грудні їй пообіцяють, що ціна на газ для нас залишиться такою само.

Липень

Мінімальна заробітна плата, а з нею і соціальні стандарти, продовжує зростати. Представники великого бізнесу підписують Меморандум про співпрацю на зустрічі з Президентом країни Віктором Ющенком. Конституційний Суд відновлює соціальні гарантії та пільги для населення, призупинені під час прийняття держбюджету на 2007 рік. Уряд схвалює макроекономічні параметри на 2008 рік. Поблизу Львова (біля станції Ожидів) сходять з рейок цистерни з фосфором. Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров не вбачає потреби переглядати річний прогноз інфляції поточного року. ВВП за січень—липень зростає на 7,7 відсотка проти аналогічного періоду минулого року. Інфляція — 1,4 відсотка.

Разом:

Коли Задзеркалля порівнюють з бардаком, Аліса протестує. За її теорією, бардак — це лише відсутність гармонії, а Задзеркалля — отруйний самообман. Соціальні статті держбюджетів, які щороку переглядаються, можна відновити, але це не означає, що вони працюватимуть. Її доходи можна підвищити, але це не убезпечить гроші від високої інфляції. Зрештою, її протести вислухають, але не почують. У країні без прямих дзеркал кожний чиновник чує тільки себе, свято вірячи, що він — професіонал. І не сумнівається в цьому навіть тоді, коли йде у відставку. Мінекономіки переглянуло свій прогноз інфляції на 2007-й лише в жовтні, знову помилившись і знову спрогнозувавши на 2008-й занижений показник. Фосфор на ожидівському перегоні — не найстрашніша техногенна катастрофа, яка наближатиме оптику Аліси до суворих реалій.

Серпень

Уряд надає право місцевим органам влади встановлювати розміри граничних націнок на хлібобулочні вироби, зокрема з борошна вищого ґатунку. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко обіцяє стабільні ціни на бензин і називає закачаний у сховища природний газ обсягом 25,5 мільярда кубометрів «страховим полісом від цінових коливань у 2008 році». Імпорт м’яса перевищує минулорічну динаміку на 60 відсотків. На Херсонщині горить ліс. Донецька область рапортує про видобуті понад план до Дня шахтаря 1,2 мільйона тонн вугілля. Уряд рапортує про готовність житлово-комунального сектору та енергетики до роботи в осінньо-зимовий період. Дорожчає хліб. У локомотивному депо Київ-Пасажирський Південно-Західної залізниці презентують новий магістральний електровоз змінного струму ДСЗ виробництва ДП «НВК «Електровозобудування». Інфляція — 0,6 відсотка.

Разом:

Фатальна карма незалежного Задзеркалля — залежність чиновників від крісел. У найвищому, наприклад, ніколи не спаде на думку, що додатковий відсоток інфляції забере з кишені Аліси півтора мільярда гривень. Держрегулювання на торгівлю хлібом виправдовують прагненням зробити його для Аліси дешевшим, тоді як першопричина криється в небажанні поступитися своїм кріслом після виборів. Про збереження крісел дбають, збільшуючи Алісі соціальні виплати улітку більш як на 5,2 мільярда гривень. На купівлю крісел спрямовують прибутки від інвестицій та довгострокові позики нерезидентів, які збільшують дефіцит поточного рахунку на чверть мільярда доларів. Алісі обіцяють помірні ціни на бензин за відсутності стабілізаційного фонду нафтопродуктів. Страховим полісом природний газ не стане — левову частку блакитного палива Укртрансгазу перепишуть за борги на російський «Газпромекспорт». Новий електровоз — іграшка для «Укрзалізниці», бо завалять план з освоєння капіталовкладень в оновлення рухомого складу для електровозів.

Вересень

ВАТ «Мотор Січ» святкує 100-літній ювілей. На «Запоріжсталі» виплавляють 200-мільйонну тонну чавуну. На розширеній нараді в Іллічівську на Одещині міністр ЖКГ Олександр Попов презентує програму реформування житлово-комунального сектору до 2012 року. У Києві проходить форум «Бізнес і влада — партнери». Мінекономіки надає право місцевій владі регулювати рентабельність хлібопекарів. Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров запевняє, що переговори з російським «Газпромом» проходять до такої міри успішно, що це дає підстави не підвищувати тарифи для населення після виборів. Середній розмір заробітної плати зменшується проти серпня на 0,3 відсотка. Міністр економіки Анатолій Кінах уточнює: проект держбюджету-2008 передбачає граничне підвищення цін на імпортний газ до 145 доларів США за тисячу кубометрів. Обсяг промвиробництва за січень—вересень зріс на 10,7 відсотка. Інфляція — 2,2 відсотка. Зростання від початку року — 8,6 відсотка.

Разом:

Ілюзію закріплюють обнародувані передвиборні програми і політкоментатори, які впевнені, що співпраця з Росією нібито згортається на користь Заходу. Насправді статистика сигналізує про активізацію торгівлі з РФ, що стане очевидним на фініші року. Зокрема, це доведуть і результати роботи ВАТ «Мотор Січ» і «Запоріжсталі». Начерк загальнодержавної програми розвитку ЖКГ спіткає доля проекту Житлового кодексу — уряд його схвалить і покладе в довгу шухляду. Мережі опалення і водопостачання не працюватимуть з іншої причини — галузь не освоїла мільярди бюджетних коштів. Право на регулювання рентабельності на хлібобулочні вироби розцінять як сигнал обмежувати рентабельність торгівлі круасанами. Згодом МінАП запропонує скасувати це рішення, що запрограмує новий стрибок цін. Міністр Анатолій Кінах, очевидно, пошкодує, що давав коментарі у вересні стосовно проектних розрахунків держбюджету-2008. У Задзеркаллі Алісі повсякчас освідчуються в коханні і повсякчас залишають її самотньою.

Жовтень

Мінімальна пенсія за віком зросла з 410 до 415 гривень. Мінекономіки змінює експрес-прогноз на 2007 рік: ВВП — до

7 відсотків (грудень до грудня), інфляції — до 11,6. Заборгованість з оплати ЖКП зросла на 1,3 відсотка. ЖКП дорожчають. У Дніпропетровську внаслідок потужного вибуху побутового газу зруйновано багатоквартирний будинок, загинули люди. Опалювальний сезон розпочинається з проблем: не всі котельні запущені, не всі тепломережі протестовано. Прем’єр-міністр Віктор Янукович прогнозує прийняття Податкового кодексу в парламенті до початку нового року. Компанія «Венко Інтернешнл Лімітед» підписує з Україною угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться на Прикерченській ділянці надр континентального шельфу Чорного моря. Інфляція — 2,9 відсотка.

Разом:

Аліса має своє манюсіньке люстерко — незапопадливе. Воно показує, що розкручена цінами на енергоносії інфляція витрат і породжена на шляху до парламентських виборів інфляція попиту завдасть найбільше збитків їй — Алісі. Зростання житлово-комунальних тарифів разом з цінами на нафтопродукти вже в листопаді істотно прискорить інфляційну динаміку, а у грудні... знову почнуть нагадувати про себе аварійні труби Алчевська. Зазираючи у своє люстерко, Аліса сміється дуже рідко, навіть коли їй смішно. Це ще одна особливість Задзеркалля. В аварії у Дніпропетровську вона побачить наслідок неконтрольованого державою переділу власності в облгазах та міськгазах, де мережі низького тиску експлуатують структури, пов’язані з напівросійським монополістом «Укргазенерго».

Листопад

Цільові перевірки в багатьох регіонах засвідчують, що порушення режимів роботи на газорозподільних станціях, як у Дніпропетровську, — типове явище. Міністр палива та енергетики запевняє, що переговори з росіянами стосовно умов поставок імпортного газу на 2008 рік передбачатимуть його вартість у межах 150—160 доларів США за тисячу кубометрів. Через руйнівний шторм у Керченській протоці зриваються з якірної стоянки українські та російські судна, ламаються навпіл і йдуть на дно танкери. Від початку року ціни зростають: на соняшникову олію — на 49 відсотків, борошно — на 28, яйця — на 18, молоко — на 15, м’ясо — на 11 тощо. МінЖКГ констатує, що в країні підключено 99 відсотків котелень. Уряд затверджує енергобаланс на 2008 рік. Вибух метану на шахті імені Засядька забирає життя 101 гірника. Інфляція — 2,2 відсотка. Від початку року — 14,2 відсотка.

Разом:

В аваріях на дорогах щороку гинуть 7—7,5 тисячі людей, країна втрачає близько 17 мільярдів гривень за розтрощене скло тільки за цією статтею. Коли вигоряє ліс або в море виливається тисячі тонн нафтопродуктів, або вибухає метаном вугільний пласт, втрати вбивають більш витончено, розчиняючись одночасно і в часі та просторі, і в матеріальних мотиваціях. Донецьк закриє свої дзеркала, але виступатиме проти закриття шахти, яка дає засоби для існування. Уряд затвердить енергобаланс на наступний рік, так і не вирішивши, в якому напрямі реформувати галузь, ще до того, як стане відомо, що імпортний газ у 2008 році обійдеться у 179,5 долара США на російсько-українському кордоні (без ПДВ і витрат на транспортування). За деякими оцінками, підприємствам він обійдеться у 270 доларів США, теплокомуненерго — у 272 долара США, бюджетним організаціям — у 279 доларів США за тисячу кубометрів. Промисловість несподівано різко збавляє темп, що негативно позначається на динаміці зростання ВВП.

Грудень

До ВАТ «Ощадбанк» надходить останній цього року транш бюджетних коштів для компенсації грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 року в установи колишнього Ощадбанку СРСР на території України, обсягом 104 479 000 гривень. ВАТ «Укртранснафта» констатує збільшення транзиту вуглеводнів (до 50 мільйонів тонн за рік) нафтопровідною системою і зниження поставок на вітчизняні НПЗ. На консультаціях з питань вступу України до ЄС у Женеві з’ясовується, що більш як десятирічні надії приєднатися до цієї організації цього року не справдяться. Президент Віктор Ющенко двічі поспіль висуває кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра і, зрештою, демократична коаліція її підтримує. Верховна Рада прийняла держбюджет-2008.

Разом:

Задзеркалля — марнотратна країна: її валовий зовнішній борг тільки за дев’ять місяців зріс на 36,4 відсотка, або на 19,821 мільярда доларів США. Зовнішні борги банків при цьому — на 82,5 відсотка (на 11,623 мільярда доларів США). Видатки зведеного держбюджету збільшилися на 22,5 мільярда гривень, Пенсійного фонду — на 5,3. Аліса розуміє, що за такої небезпечної динаміки і курсових ризиків на світовому ринку на ефективні ставки за кредитами і депозитами найближчим часом сподіватися годі. Задзеркалля — неефективна і безвідповідальна перед народом країна, тому економіка її — електоральна. Гроші минулих років Алісі не повернуть, незважаючи на те, що вони будуть у держбюджеті. Непрофесійна боротьба з цінами на продовольчому і ринку нафтопродуктів призвела до появи на ринку контрафактної продукції, сірого імпорту. Але це її країна, і Аліса нікому не дозволить її скривдити.