Грузинська опозиція збирається протестувати

Михайло Саакашвілі, за даними ЦВК Грузії, є переможцем президентських виборів. Він одержав 52 відсотки голосів виборців проти 25 відсотків свого головного конкурента — опозиційного депутата Левана Гачечиладзе. Вчора опозиція заявила, що починає свої протестні дії.

Після інавгурації М. Саакашвілі та в. о. президента Ніно Бурджанадзе обіцяли серйозно обновити уряд. Навесні мають відбутися і нові парламентські вибори. У вівторок ідеолог пропрезидентського Єдиного національного руху парламентарій Георгій Бокерія пообіцяв, що до парламентських виборів і в керівництві руху також з’являться нові обличчя.Тим часом один із грузинських політологів Георгій Хухашвілі заявив журналістам, що для торжества демократії бажано було б усе-таки провести другий тур президентських виборів. «Інакше збережеться дуже багато питань, збережеться напруженість», — сказав він, додавши, що в такій ситуації владі залишається або проводити реальні демократичні зміни, або йти на ще більший авторитаризм.

Ті, хто програв, готують серію протестних заходів. Однак аналітики стверджують, що навряд чи варто очікувати масштабних мітингів і маніфестацій: у Грузії незвично морозно, і в такий холод народ на вулиці не вивести. Поки що опозиціонери вимагають перерахувати голоси в тих регіонах, де Саакашвілі набрав, на їхню думку, неправдоподібно багато голосів. Зокрема, в Мінгрелії, а також у компактно населених азербайджанцями і вірменами районах.

Тим часом у заяві Держдепу США зазначається, що «вибори в Грузії по суті відповідали більшості вимог і стандартів ОБСЄ і ЄС для демократичних виборів». Хоча «міжнародні спостерігачі встановили значні проблеми, що мають бути виправлені, й бажано, щоб уряд Грузії до початку намічених на весну парламентських виборів розслідував усі порушення, а також працював із усіма політичними силами для усунення проблем і недоліків, виявлених міжнародними спостерігачами».

Ну а сам Саакашвілі вже запросив Президента України Віктора Ющенко та Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко в Тбілісі на церемонію інавгурації, що відбудеться 20 січня.

Як повідомляє прес-служба Кабміну, Юлія Тимошенко одна з перших по телефону привітала Михайла Саакашвілі. Вона вважає, що влада Грузії ще раз довела, що довіра людей, виявлена в умовах чесної політичної конкуренції, може стати надійним фундаментом стабільності зміцнення основ державності. Прем’єр також завірила, що Грузія і надалі може розраховувати на всебічну підтримку України.

Яна СТАДІЛЬНА.

Туркменбаші незадоволений нашими будівельниками

Президент Туркменистану Гурбангули Бердимухамедов пригрозив позбавити українські компанії можливості здійснювати проекти в його країні: він незадоволений якістю роботи двох підрядників з України.

Компанії, що спричинили гнів президента — «Інтербудмонтаж» та «Укртрансбуд», — будують інженерно-комунікаційний тунель в Ашгабаді та залізничний міст через Амудар’ю. Загальна вартість проектів становить близько 280 мільйонів доларів. Ашгабад стверджує, що фінансування проводиться вчасно, однак реалізація проектів фактично «заморожена». «Тунель не будується. Міст не будується. Жодна українська компанія не працюватиме в Туркменистані, поки не виправдає себе своєю працею», — сказав Бердимухамедов на виїзному засіданні в Лебапській області, яке транслювало місцеве ТБ. Поведінку українських будівельників президент назвав неповагою до туркменського народу. Він вимагає втрутитися в ситуацію Президента Віктора Ющенка. Туркменський лідер дав українським компаніям місяць для виправлення ситуації, а якщо ні, пообіцяв розгляд у міжнародному арбітражному суді.