Підсумки засідання РНБО під головуванням Президента України — Верховного Головнокомандувача, яке відбулося в понеділок, зводиться до кількох постулатів. А саме — демаркація кордону, закриття пунктів пропуску і шанс для терористів покинути зону АТО «поки не почалося». Новообраний глава держави, на якого український соціум і світовий політикум покладає великі сподівання в урегулюванні ситуації на сході України, намагається виправдати ці очікування. Петро Порошенко заявив про можливість мирного розв’язання конфлікту в гарячих точках Донбасу, про припинення вогню. Це свого роду миротворча акція перед рішучими діями.
Рішення РНБО прокоментував його секретар Андрій Парубій після закінчення засідання 16 червня. За його словами, визначено комплекс заходів для охорони державного кордону. Зокрема, будівництво інженерних споруд уздовж кордону (те, що пропонував Коломойський), невідкладні заходи для розвідки та нейтралізації диверсантів, які проходять на нашу територію, в односторонньому порядку демаркація всіх ділянок україно-російського кордону, а не тільки там, де зараз відбуваються бойові дії і т. д. А от питання запровадження воєнного стану на сході поки що залишилося відкритим.
«Питання, яке ми розглядали за участі в. о. голів Донецької та Луганської областей, стосувалося невідкладних заходів щодо нейтралізації терористичної загрози і забезпечення нацбезпеки в цих областях, обговорювалося особливо довго. Обговорення стосувалося не стільки військової, скільки гуманітарної складової з забезпечення нормального життя в регіоні, особливо в тих регіонах, які були визволені українськими військовими і які повинні бути визволені. Детально обговорювалося питання про переміщення осіб у зонах, де проводиться АТО, де коїться терор щодо мирного населення російськими бойовиками», — розповів Парубій.
Секретар Ради національної безпеки та оборони пояснив, що мирний план має бути втілений як можливість для терористів скласти зброю і покинути зону АТО. Мовляв, для них це останній шанс, яким вони зможуть скористатися протягом п’яти-семи днів.
Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук «президентські» рішення РНБО оцінює оптимістично. Коментуючи їх в інтерв’ю «Голосу України», він сказав:
— Заяви Порошенка відразу після виборів про припинення вогню і згортання АТО протягом тижня звучали дивно. Жодних передумов і розуміння, як це зробити, тоді не було. Зараз запропоновано ясний і зрозумілий план дій. А саме —прикрити кордони (хоча це треба було зробити давно, але краще пізно, ніж ніколи). Поки кордон відкритий, про успіхи антитерористичної операції говорити нема сенсу. У таких умовах воювати можна нескінченно — Росія здатна роками поставляти сюди найманців і зброю.
Проголошення перемир’я, щоб дати шанс бойовикам забратися з нашої території, абсолютно грамотне рішення. Ми бачимо, коли АТО активізується, маса терористів кидає зброю і розбігається. Нехай зроблять вибір до того, як почнеться якась велика м’ясорубка. Крім того, найманці, російські козаки уже готові ретируватися назад... Головне — дати можливість тим, хто ще не натворив багато дурниць, зробити вибір. А після з іншими розмовляти мовою жорсткого ультиматуму: хто не сховався, нехай нарікає на себе.
Експерт відзначає велику проблему з кадрами у сфері національної безпеки та оборони. Надто багато «засланих козачків» у наших силових структурах. По діяльності окремих керівників слід проводити, як мінімум, службові розслідування. Мінус у тому, що в команді Президента немає професійних силовиків.
— Ми дуже сподівалися, що коли в штабі АТО з’являться генерали з досвідом Іраку, ситуація зміниться. Виявилося, що і вони катастрофічно бояться брати на себе відповідальність, приймати адекватні рішення, проблемно змусити їх виконувати свої обов’язки без стусана з Києва.
— Рішення по воєнному стану РНБО так і не прийняло. Наскільки актуальне це питання сьогодні для регулювання ситуації на Донбасі?
— Я вважаю, воєнний стан там запроваджувати треба однозначно. Необхідно це як інструмент для вирішення соціальних проблем. ООН каже: регіон — на краю гуманітарної катастрофи. Організація готова надати допомогу, ресурси. Питання — як це реалізовувати? Через місцеву владу нереально. Там багато пособників терористів і саботажників. Узагалі то вони і протестують проти введення воєнного стану, бо це обмежить їхні повноваження.
Наприклад, визволили населений пункт у зоні АТО. Призначається воєнний комендант, оголошується комендантська година, вводиться контроль над містом, забезпечується гуманітарна допомога. А в нас зараз виходить «весілля в Малинівці»: визволили місто — пішли, а терористи повернулися знову. А місцева влада підлаштовується і під червоних, і під білих... Визволяючи територію від бойовиків, на ній треба закріпитися і утримати.
Ольга ВАУЛІНА. 
 
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та секретар РНБО Андрій Парубій.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).
***

Із виступІв уповноважених представникІв фракцІй та груп

Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ (фракція Партії регіонів):

— Хотів би особливу увагу звернути на фінансування сектору безпеки. Сьогодні ми платимо за роки ігнорування потреб армії, платимо втратами бойової техніки, руйнуванням інфраструктури і що найголовніше — людськими життями. На 2014 рік витрати на Збройні сили України становили 0,99 відсотка валового внутрішнього продукту. Події останніх місяців змусили збільшити видатки на оборону до 1,25 відсотка. Але і цього замало. На мою думку, необхідно перейти до розробки державного бюджету в оборонній сфері мінімум на три роки, почати нарешті виконувати норми закону про оборону, яким витрати на сферу мають бути на рівні 3% від валового внутрішнього продукту.

Петро СИМОНЕНКО (фракція Комуністичної партії):

— У збройних громадянських конфліктах не буває переможців. За своїми руйнівними наслідками для економіки, соціальної і духовної сфери вони дорівнюють повномасштабним війнам. Тисячі людей перетворені на біженців у власній країні, економіка у занепаді, заборгованість по заробітній платі зростає, злочинність зросла в кілька десятків разів. Саме тому Компартія вимагає негайно розпочати процес мирного врегулювання.

Віталій КОВАЛЬЧУК (фракція «УДАР»):

— Як і весь український народ, ми шоковані тим, що сталося минулої п’ятниці у Луганську — зухвалим вбивством українських воїнів. Коли допускається трагедія такого масштабу, має наступити жорсткий аналіз причин і конкретні кадрові висновки. Тому ми підтримуємо кадрові зміни, які зробить Президент України в цій сфері. І найголовніше, ми нарешті повинні зробити чесний і відповідальний крок — цей парламент повинен саморозпуститися. Кожен депутат має отримати оцінку своєї діяльності від громадян.

Олександр КУЗЬМУК (група «Економічний розвиток»):

— Депутатською групою проаналізовано хід реалізації коштів, які виділені на Збройні сили і військові формування. Ми сподіваємося і віримо, що тимчасова слідча комісія активно запрацює і відіб’є пітні руки і слиняві губи, які сьогодні крутяться навколо наших військових формувань.

Крім того, для зменшення ризиків призупинення процедури закупівель під час особливого періоду, ми пропонуємо скоротити до п’яти робочих днів термін розгляду скарг, у випадках, якщо замовником виступає Міністерство оборони України.

Сергій СОБОЛЄВ (фракція «Батьківщина»):

— Ми виступаємо з ініціативою розглянути сьогодні звернення до Президента, де б ми засвідчили позицію парламенту. І ми переконані, що це буде спільна позиція і парламенту, і уряду, і Президента з цілої низки питань.

По-перше, треба негайно представити силовий блок уряду на затвердження парламенту України. По-друге, необхідно негайно розглянути питання запровадження воєнного стану в Донецькій, Луганській областях. По-третє, зупинити військову співпрацю з державою-агресором. По-четверте, ми пропонуємо адекватно до викликів часу створити єдиний інформаційний центр в рамках Ради національної безпеки і оборони, який би реагував і давав би об’єктивну інформацію стосовно подій, які відбуваються в Україні, особливо в рамках того конфлікту і тієї нерозв’язаної війни, яку оголосила Російська Федерація.

Олег ТЯГНИБОК (фракція ВО «Свобода»):

— Для всіх є абсолютно очевидно, що парламент цього скликання може працювати зовсім недовго. І мені здається, для нас усіх парламентаріїв теперішнього скликання Верховної Ради України є надзвичайно важливо, щоб ми увійшли в історію не тільки ганебними голосуваннями 16 січня. Для нас нині важливо, щоб ця Верховна Рада в цей надзвичайно скрутний момент для української держави ухвалювала, оперативно реагувала на ті рішення, які сьогодні потрібні для укріплення державного суверенітету і збереження територіальної цілісності України. Тому немає нічого найважливішого, як три теми, які ми сьогодні маємо обговорювати і ухвалити позитивні рішення. Це — протидія російській агресії і боротьба з тероризмом. Люстрація. І дострокові парламентські вибори.

Володимир ЛИТВИН (група «Суверенна європейська Україна»):

— Верховна Рада повинна прийняти вичерпні рішення по наведенню миру на сході, недопущенню економічного колапсу країни та перезавантаженню парламенту. Сьогодні з усією гостротою стоїть питання, чи буде Україна державою. Верховна Рада України має виробити і продемонструвати суспільству узгоджену позицію. Ця позиція має бути оформлена у вигляді заяви і там мають бути дані ті відповіді, які потрібні суспільству, які потрібні країні.

Олег ЛЯШКО (позафракційні):

— Учорашнє рішення Президента України Петра Порошенка — припинити вогонь — вважаю великою помилкою. За нинішніх умов, на моє тверде переконання, для того, щоб досягнути результату, ми маємо діяти рішуче, ми не повинні зупиняти антитерористичну операцію, ми не повинні давати можливості терористам зосередити сили, сконцентрувати додаткове озброєння, можливості тощо. Треба розуміти одну дуже просту річ: ми маємо справу з криміналом, який зробив повстання для того, щоб залишитися при владі.