Головну ялинку, яку традиційно встановлюють до свят на Театральному майдані Тернополя, комунальники знайшли... в самому місті. Кажуть, мало який обласний центр зможе похвалитися такою красунею — висота під 20 метрів, блакитна, рівненька... У місті відшукали і п’ять її «сестер», які засвітили вогні у мікрорайонах Тернополя. Зекономлені п’ять тисяч гривень комунальні служби використали на прикраси для зелених красунь.

Мені, як і багатьом тернополянам, така «вигода» крає серце. Аргументи, що насадження і так мали вирубати, оскільки земля, де вони росли, призначена під забудову, втішають мало. Острівці зелених насаджень у місті тануть через надмірні апетити будівельних фірм і потурання їм місцевої влади. Дедалі частіше сокира заноситься не над окремими насадженнями, а над цілими скверами. Так, у парку Національного відродження побудували дві заправки, у «Топільче» — торговельний комплекс, у «Загребеллі», що над озером, виділено майже гектар землі під ще один торгово-розважальний монстр. Зносять також дитячі й спортивні майданчики.

Майже дві тисячі мешканців обласного центру підписалися під зверненням до влади «Ні» дерибану землі в Тернополі та на Тернопіллі!». Людей обурює, що наділи вихоплюють з-під носа один в одного бізнесмени, які подалися в депутати, щоб мати з цього вигоду. В місті, приміром, відбувся лише один земельний аукціон, який приніс у казну шість мільйонів гривень. На засіданнях сесії практикується внесення земельних питань з голосу й оперативне їх вирішення. Підкупи депутатів, розколи фракцій, скандали стрясають Тернопіль. Земельні міжусобиці відбуваються і в менших містах області. Раніше обранці хоч зрідка надягали маску турботи про інтереси городян, а нинішня система виборів за пропорційною системою їх від цього звільнила. Звітувати ні перед ким не треба, нові вибори далеко, а земелька так і проситься в руки. Мабуть, не випадково влада не поспішає розробляти і приймати генеральний план забудови обласного центру, який перешкодив би дерибану землі. Тернопіль розвивається стихійно вже понад десять років і втрачає імідж одного з найкрасивіших міст України.

Обласні організації Партії зелених, громадського руху «Народна самооборона», місцева громадська організація «Справедлива Батьківщина», а також спортивно-екологічний клуб «Каскад» об’єднали зусилля, щоб боротися з дерибаном землі. Свою акцію вони оголосили безстроковою на території всієї області. В Тернополі, зокрема, активісти вимагають від місцевої влади провести екологічний аудит, накласти мораторій на виділення земельних ділянок, прийняти генеральний план забудови міста, визначити в ньому історично значимі місця. Кожний земельний наділ має продаватися з аукціону, вважають поборці. За словами керівника місцевої «Народної самооборони», поета і композитора Олександра Смика, акція допоможе й місцевій владі, яка часто безпорадна під натиском депутатів.