На засіданнях комітетів цього тижня розглядатимуться законопроекти, рішення щодо яких Верховна Рада України ухвалюватиме на пленарному тижні 15—18 січня

Зокрема, як повідомили в секретаріатах комітетів, на розгляді в Комітеті з питань економічної політики перебувають пропозиції Президента до законів «Про внесення змін до Господарського кодексу України», «Про Фонд державного майна України», «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», «Про внесення зміни до статті 30 Закону України «Про приватизацію державного майна» щодо гарантійного платежу (застави) у випадку звернення позивача до суду про призупинення або припинення приватизації об’єктів або пакетів акцій», проект закону про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2008 рік, проект постанови про схвалення проекту «Основні напрями економічного, соціального та природоохоронного розвитку України до 2020 року», проект закону про акціонерні товариства.

На опрацюванні в Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, зокрема, перебувають проекти змін до законів «Про Кабінет Міністрів України» та «Про місцеві державні адміністрації», а також «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо строків повноважень відповідних органів місцевого самоврядування).

* * *

Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ігор Шаров звернувся до Генерального прокурора України Олександра Медведька з листом, у якому комітет висловлює стурбованість випадком вчинення самогубства ув’язненою, що трапився 25 грудня 2007 року в Київському слідчому ізоляторі.

«На жаль, це не перший випадок у подібних установах», — йдеться у листі голови комітету до Генпрокурора, переданому в «Голос України». Зокрема, І. Шаров нагадує, що рік тому трапився інцидент в Харківському СІЗО, коли 21 підслідний порізав собі вени, а також були повідомлення про погрози вчинення утримуваними масового суїциду на знак протесту проти свавілля адміністрації закладу та умов утримання у вже згаданому Київському СІЗО. У цьому ж таки закладі в липні 2007 р. було вбито підозрюваного Олега Орлова.

«У таких випадках недостатньо лише службового розслідування. На нашу думку, кожен такий випадок повинен бути детально і неупереджено розслідуваний працівниками прокуратури з доведенням результатів розслідування до широкої громадськості», — стверджує голова комітету Ігор Шаров і звертається з проханням до Генерального прокурора доручити провести розслідування зазначеного випадку суїциду ув’язненої та про результати поінформувати комітет.

* * *

Комітет із питань національної безпеки та оборони на найближчому засіданні планує затвердити план роботи на 2008 рік. Зокрема, як повідомили в секретаріаті комітету, у проекті плану роботи передбачається проведення кількох виїзних засідань, зокрема у Миколаєві, Вінниці та Дніпропетровську, парламентських слухань.

* * *

Народний депутат Олександр Гудима (БЮТ), член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, ініціює створення в парламенті спеціальної слідчої комісії для розслідування численних фактів незаконного відчуження урядом В. Януковича стратегічного майна держави. Зокрема, як повідомляє прес-служба БЮТ, депутат звертає увагу на те, що попередній уряд передав в оренду на 25 років «близькій комерційній структурі» Теребле-Рікську гідроакумулюючу електростанцію на «Бурштинському енергетичному острові», котрий є частиною енергетичної системи України і працює паралельно з енергосистемами Європейського союзу. О. Гудима також звернувся до Міністерства палива та енергетики з проханням негайно провести розслідування інциденту.* * *

У Комітеті з питань соціальної політики та праці триває підготовка до проведення засідання, запланованого на 16 січня. Учора робоча група комітету опрацьовувала пропозиції до проекту закону про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України щодо надання інформації Держприкордонслужбою про осіб, які мають статус безробітних. На засідання комітету також буде винесено проект закону про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці №153 про тривалість робочого часу і періоди відпочинку на дорожньому транспорті, план роботи комітету на другу сесію Верховної Ради, низку організаційних питань.

Підготувала Юліана ШЕВЧУК.