Збитки НАК «Нафтогаз України» у 2007 році становили 5 мільярдів гривень і вдвічі перевищили показник попереднього року. Таку цифру озвучив 2 січня новий керівник державної акціонерної компанії Олег Дубина після зустрічі з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

На думку прем’єра, НАК «Нафтогаз» — найбільша державна компанія, компанія, котра володіє всією газотранспортною системою України, компанія, що видобуває газ і постачає його населенню, — перебуває на межі банкрутства. Глава уряду повідомила, що компанія не має затвердженого балансу газу на 2008 рік, і має таку кредиторсько-дебіторську заборгованість, яка свідчить, що фінансове здоров’я компанії не забезпечене.

Нагадаємо: 13 грудня минулого року представники компаній, які керують активами кредиторів «Нафтогазу», заявили про можливе оголошення після 31 грудня технічного дефолту НАК у зв’язку з відсутністю фінансового звіту за 2006 рік.

Першим на заяви Прем’єр-міністра відреагував Костянтин Бородін, прес-секретар колишнього міністра палива й енергетики Юрія Бойка. Він, зокрема, повідомив, що колишнім керівництвом міністерства і НАК «Нафтогаз» був підготовлений узгоджений із кредиторами план санації компанії. Проте зміна уряду не дозволила прийняти його в установлений термін.

На думку Костянтина Бородіна, фінансовий стан компанії цьогоріч може погіршитися через небажання нового уряду підвищувати ціну на газ для теплокомуненерго за відсутності достатньої компенсації цих додаткових витрат з бюджету. За його словами, ця непокрита різниця становить близько 3 мільярдів гривень.

Водночас голова НАК Олег Дубина наголосив, що складна фінансова ситуація компанії пов’язана з тим, що кращі категорії споживачів були віддані СП «Укргазенерго». «Усе, що має стовідсоткову оплату і якусь прибутковість, — усе виведено на сторону, на компанії, що разом створені, якісь СП, що заробляють на системі НАК».

Саме тому Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко не виключила, що за допомогою штучної процедури банкрутства «Нафтогазу» газотранспортну систему держави планували передати за борги сумнівним компаніям. Власне, тема фінансового стану НАК «Нафтогаз України» була притчею во язицех уже кілька років. Фахівці попереджали про ймовірну втрату ГТС одразу після переможних реаляцій про створення НАКом разом з «Росукренерго» спільних підприємств, яким віддавався на відкуп ринок промислових споживачів. Водночас варто звернути увагу на слова прем’єра про те, що газосховища були віддані в оренду якимсь невідомим компаніям на 25 років за ціною в десятки разів нижчою за світову.

Окрім того, якщо вірити словам Костянтина Бородіна, у сховищах немає газу українського видобутку, бо, мовляв, він рівномірно видобувається щороку в обсязі близько 2,5 мільярда кубометрів на місяць. А це означає, що урядовці лукавили, коли стверджували: газовидобуток у країні становить 20—22 мільярди кубометрів на рік. Навіть елементарний підрахунок показує, що 3 мільярди кубометрів газу ховались у чиновницьких паперах. А якщо врахувати, що побутовим споживачам мав постачатися газ вітчизняного видобутку — відповідний указ підписав Президент Леонід Кравчук ще 1994 року і його, за словами колишнього віце-прем’єра Володимира Рибака, ніхто не скасовував, то постає ще низка запитань.

Сподіватимемося, що на них відповість спеціальна комісія, яку уряд створить для перевірки фінансово-господарської діяльності НАК «Нафтогаз». Учора доручення про її створення мала дати прем’єр.