Посадове крісло тепер не захистить

Народні депутати пропонують підвищити ефективність розслідування злочинів у сфері службової діяльності. Відповідний проект закону «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо посилення заходів боротьби з корупцією та зі злочинами у сфері службової діяльності)» зареєстровано у Верховній Раді України.

Законопроект (реєстр. №1281) спрямований на демонополізацію у сфері досудового розслідування службових злочинів органами прокуратури України, надавши повноваження із провадження досудового слідства у справах про такі злочини слідчим апаратам усіх правоохоронних відомств. Відповідно до статті 112 Кримінально-процесуального кодексу України, сьогодні органи прокуратури мають виключне право провадити досудове слідство у справах про злочини у сфері службової діяльності (так звані «посадові злочини»), що, вважає автор — народний депутат С. Олійник, «об’єктивно створює монополію відомства на боротьбу із суспільно небезпечними корупційними діяннями в державі».

Інформаційне управління Верховної Ради України.

Найбільше журналістів загинуло в Іраку

Під час виконання професійних обов’язків торік у світі загинуло 86 журналістів, — таку статистику оприлюднила організація Репортери без кордонів. Це найбільші втрати серед співробітників ЗМІ з 1994-го — року геноциду в Руанді.

Більше половини загиблих убито на Близькому Сході, 17 — в Азії, 12 — в Африці, двоє — в Європі і країнах колишнього СРСР. Найнебезпечнішими країнами для преси визнано Ірак (47 загиблих журналістів), Сомалі й Пакистан. Крім того, за підрахунками організації, щодня в 2007 році у світі заарештовували двох наших колег. У своєму щорічному звіті організація також оприлюднила нові дані про інтернет-дисидентів: у в’язниці перебувають 65 осіб, що висловлювали свою думку про політика в блогах або на форумах. Найсуворішу інтернет-цензуру провадить влада КНР: там у 2007-му заарештували 50 блогерів і закрили 2500 сайтів. Тим часом Міжнародна федерація журналістів повідомила про 171 загиблого в 2007 році журналіста, повідомляє Кореспендент. net.