До гетьмана І. Самойловича й у дні його урядування святкування Новоріччя на Чернігівщині проводилося у вузькому колі старшини. За правління ж І. Мазепи в Батурині почали запроваджувати зустріч Нового року великим зібранням українських зверхників, урядників.

У гетьманську столицю з’їжджалася старшина з усієї Гетьманщини на з’їзди. Спочатку полковники, сотники, заслужені військові, генеральні старшини кілька днів радилися, як провести наступний рік. Фактично вони обговорювали та укладали у такий спосіб річний бюджет автономії. У кінці 1689 р. І. Мазепа, наприклад, звернувся «до всіх старшин і менших військових і посполитих людей» із запитом, «яким би способом лучче й легше гроші до скарбу військового на уставичні військові потреби і на заплати охотницькому війську збирати: чи з поборів рокових? Чи з подачок шинкових?» Це питання та низку інших вони вирішували у Новоріччя. Так, зокрема, тоді ж «в Батурині на з’їзді старшини і полковників і всього посполства написано, щоб на хрестини, на свадьбу і на інші такі ж дійства вільно було викурить (виготовити. — Авт.) для своїх потреб вина без всякого запрещенія і шинки медові винні й бражні вільно б усякому мати».

Після з’їзду вся старшина збиралася на великий банкет. Так починалися нові роки.

Особливо пишно відзначали Новоріччя за гетьмана Кирила Розумовського після його повернення в Україну в 1760 р. К. Розумовський у святкові дні скликав на урочисті прийоми, бали до 1000 гостей. За повідомленнями сучасників тих подій, на одному з них «пили за высочайшия здоровия, производилась пушечная пальба», «зажжено было белаго воска свеч до 3000, а также премногое количество налитых белым же воском ламп и шкаликов хрустальных». Запрошені гетьманські старшини, російські офіцери пригощались «великолепным ужином», а також «разными водками и наилучшими виноградными винами, кофием, чаем, аршатом и прочими напитками». Усе це дійство завершувалось пишними феєрверками.

...Своєрідно зустрічають 2008 рік нинішні чернігівці. У рамках акції «Чудо творить Миколай» за участю керівництва облдержадміністрації, начальників обласних управлінь, установ та організацій вже вручено подарунки 2772 дітям-інвалідам, сиротам, вихованцям інтернатів. Уперше цього року в Чернігові відбувся конкурс «Новорічні вогні—2008». Діти виготовляли іграшки, кращі з яких прикрасили головну ялинку обласного центру. Крім цієї цікавинки святкових днів, на чернігівців ще чекає конкурс караоке під назвою «Ти—зірка» та інші розважальні заходи.

Чернігівська область.

На малюнку: феєрверк біля батуринського палацу.

Мал. Г.НАРБУТА.