Новий рік, стверджують соціологи, донеччани називають святом № 1. Хоча святкують без особливих змін із року в рік: неодмінні прикмети — пишний стіл, ялинка, телевізор. І, звичайно, Дід Мороз — без нього не обходиться ані дитяче, ані корпоративне свято.

Як роповіла економіст Донецького театрального комбінату Ганна Зюзгіна: у пошані — класичний «прикид» старого доброго Діда Мороза. «Причому замовники часто хочуть бачити костюм у боярському стилі: багато прикрашений, із пишними рукавами, високою шапкою, — розповіла економіст. — А діти хочуть бути маленькими Дідами Морозами чи Новим роком. Наступні за популярністю — Принц, Кіт у чоботях та Гном. Як правило, такі замовлення пов’язані із новорічними постановками у дитсадках і школах. Або зі сценаріями корпоративних свят».

Трапляються і незвичайні прохання: наприклад, замовлення на костюми Огірка, Горошка чи М’ячика. Дорогий у виконанні костюм може коштувати 1000 гривень і більше. Однак переважна більшість замовлень укладається в 300—500 гривень. «Щоб костюм був добре зшитий і ретельно пропрацьований, ми радимо звертатися уже в листопаді. Що довше художник «виношує» ідею, що більше працює над нею, то, звичайно, краще вийде», — пояснює Ганна Зюзгіна. Для тих, хто не встигає пошити наряд, впроваджено прокат костюмів: від 45 до 75 гривень.

У Донецьку катастрофічно не вистачає Дідів Морозів. Точніше — гарних Дідів Морозів. Артист Донецького академічного музично-драматичного театру Віктор Жданов каже, що клопотатися про того, хто привітає вашу дитину із Новим роком, варто вже у жовтні. «А якщо ви профукали, то вибачайте...» У другій половині грудня у професіоналів уже все розписано. Халтурити аси «дідморозівського» мистецтва не хочуть: за графіком передбачено 20—30-хвилинні перерви між візитами, щоб дідусь міг оговтатися, відновити сили і моральний дух.

А донецька фірма «Сім чудес», яка спеціалізується на організації свят, навіть відкрила школу Дідів Морозів. Причина — все той же дефіцит справжніх майстрів. За словами «Мороза» зі стажем Романа Дьяченка, учням школи викладають акторську майстерність, культуру мовлення, психологію дитини та інші необхідні дисципліни. Навчання триває 1,5—2 місяці, після чого кращим і талановитішим довірять посох і мішок із подарунками. До речі, в творчій біографії Романа був випадок, коли він одягався в костюм Діда Мороза, виконаний у помаранчево-чорних фарбах. Неважко здогадатися, що це був футбольний «корпоратив».

Щодо подарунків, які приносить дідусь, то тут фантазія донеччан не знає меж. Дід Мороз Віктор Жданов пригадує про широкий жест: знявши песцову шубу зі Снігуроньки, він підніс її господарці дому. Звичайно, цінну річ придбав чоловік господарки, але погодьтеся, який ефектний хід. А Дмитро Меренков із компанії «Свято на порозі» каже, що одним із найскладніших завдань в його творчій біографії було подарувати папугу хлопчикові. «Найголовніше було зробити так, щоб пташка не цвірінькала, поки триває привітання, — розповідає Дмитро. — Папугу накрили і заховали в мішок. Коли я дістав клітку, хлопчик був щасливий без меж. Він мріяв про папугу, але не міг зрозуміти, де Дід Мороз його взяв».

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА.