Більшість українців обирають найтрадиційніший та напевно найдешевший варіант — зустріч Нового року вдома у сімейному колі. Щоправда, і тут є варіанти. Можна запросити до себе друзів, родичів, або навпаки, самому піти у гості. Однак справжні поціновувачі відпочинку чинять, як у старій приказці, й готуються до свят ще влітку (особливо це стосується гірськолижних курортів), адже напередодні Нового року купити тур майже неможливо. Про найулюбленіші курорти українців ми попросили розповісти туроператора з п’ятнадцятирічним стажем Вікторію ГРЕБИЛЬНУ, власницю туристичного клубу «Вікторія».

Єгипет

Країна пірамід, сфінксів і храмів фараонів, яка за чистотою й красою не зрівняється з жодною іншою. Незабутні враження залишить у пам’яті й дивовижний підводний світ Червоного моря. Найвідомішими курортами Єгипту вважаються Шарм-ель-Шейх і Хургада. Їхні найкращі готелі розташовані безпосередньо на березі моря. Крім того, до послуг туристів — безліч екскурсій.

Вартість путівки на двох — 1500 — 2500 доларів США за сім діб.

Об’єднані Арабські Емірати

Ця країна шокує своїм дизайном та високим рівнем життя. Чудовий клімат, чисте та тепле море, велика кількість екзотичних розваг надали Еміратам слави найкращого відпочинку на Аравійському півострові. Основним місцем перебування туристів є Дубаї та Шарджа. Саме тут розташовані найшикарніші готелі, чудові ресторани з національною та європейськими кухнями, найкращі пляжі, аквапарки, нічні клуби, дискотеки, торгові та виставкові центри тощо. Крім того, у Дубаях безліч суперсучасних торгових центрів, і він по праву вважається оазою надсучасної архітектури. Шарджа — найдавніший і найсуворіший емірат країни, де діють обмеження на продаж спиртного в усіх готелях. А ще тут безліч історичних місць.

Вартість путівки на двох — від 4500 доларів США за сім діб.

Польща

Тут розташований найпопулярніший гірськолижний курорт — Закопане, що за 400 км на південь від Варшави, — єдине польське місто біля північного підніжжя Татр. Щороку його відвідує близько 2 млн. туристів. Це один із старих центрів зимового спорту. На півдні країни, в Західних Карпатах, розташоване курортне містечко Криніца Гурська. Двісті років тому тут відкрили мінеральні джерела з цілющими властивостями.

Вартість путівки на одну особу — від 350 євро за шість діб.

Словаччина

У Словаччині розташовані кращі в Східній Європі лижні курорти. Популярністю у гірськолижників вони користуються через гарні умови відпочинку, розвинену інфраструктуру, чудові технічні характеристики курортів та помірні ціни. Підвісна канатна дорога на Скалнате плесо, лижний ареал з нічним катанням «Jumy», музей татранської флори, ботанічний сад, зимова ковзанка, ресторани люкс з міжнародною кухнею, словацькі колиби — усе це до послуг туристів. Славиться Словаччина й крижаними печерами та гейзерами.

Вартість путівки на одну особу — від 400 євро за сім діб.

Фінляндія

Фінська зима пропонує необмежені можливості для відпочинку і розваг, а завдяки теплій течії Гольфстрім зима тут несувора. Лижний сезон триває з жовтня до середини травня. До того ж кататися можна навіть уночі — траси в центрах лижного спорту освітлюються. В більшості лижних центрів організовано навчання для лижників-початківців і дається напрокат лижне спорядження. Ті, хто втомився від білизни гірський схилів, мають можливість скупатися в аквапарку. Великий критий аквапарк з гірками, саунами, штучною бурхливою річкою розташований за тридцять кілометрів від Гельсінкі. Навпроти аквапарку — гірськолижні спуски. Тож можна провести весь день, лежачи в теплому джакузі і насолоджуючись через скляні стіни спогляданням лижників і дерев. Подолавши усього 800 кілометрів, можна реалізувати свою дитячу мрію або мрію своєї дитини — зустріти Новий рік або Різдво в гостях у Діда Мороза. Його будинок — в Лапландії. Тут можна покататися на оленях або собаках, відвідати арктичний музей. Незабутні враження залишаться й від північного сяйва.

Вартість путівки на одну особу — від 650 євро за сім діб.

Санкт-Петербург

Санкт-Петербург одне з найкрасивіших міст світу з величезною кількістю історичних пам’яток. Найвизначнішими місцями є, зокрема, Ермітаж, Юсупівський палац-музей, музей-заповідник «Петергоф», Петропавлівська фортеця. Колекція найбільшого історично-художнього музею Росії — Ермітажу — налічує майже три мільйони експонатів. Тут зібрані пам’ятки культури та мистецтва майже всіх часів і народів: античні скульптури, золото скіфів, картини Леонардо да Вінчі, Рубенса, Рембрандта, Веласкеса та Ван-Дейка, а також багато інших унікальних творів західноєвропейського мистецтва. Петергоф — перлина російського мистецтва, місто парків, палаців і фонтанів. Для того, щоб побіжно ознайомитися з унікальністю Петергофа і усіма його малими палацами-музеями, знадобиться принаймні один день.

Загалом до послуг туристів понад 120 музеїв і їхніх філіалів, а також понад 70 театрів. Відпочинок цей — недешевий.

Вартість путівки на одну особу — від 300 євро за п’ять діб.

Мальдіви

Мальдівськи острови — це прозорий синій океан, білосніжні пляжі, барвисті корали і дивовижне підводне життя. Відпочинок на островах, загублених в безкрайньому Індійському океані, дає дивовижне відчуття відгородженості від решти світу. Любителі справжньої самоти замість проживання в готелі можуть вирушити в тижневу подорож на круїзній яхті, кидаючи якір біля безлюдних островів. До речі, точну кількість островів, що входять в архіпелаг Мальдівський, визначити складно — цифра міняється після кожного сильного шторму. За приблизними підрахунками, їх близько 1200, але лише 200 з них — придатні для життя.

Вартість путівки на дві особи — від 9600 доларів США за десять діб.

Тури до Західної України

Один із них — історичний тур в Кременець (Тернопільська область). Протягом чотирьох днів з 30.12.07 по 2.01.08. можна відвідати Свято-Успенську Почаївську лавру, Святодухівський скитський чоловічий монастир, скупатися у джерелі святої Анни, а також пройтися «Стежками давнього Кременця» (відвідати пам’ятки архітектури національного значення та музей Ю. Словацького — видатного польського поета). Як альтернатива — Збаразький замок, аквапарк у Тернополі. А також зустріти Новий рік за старими українськими звичаями під акомпанемент місцевих колядок і обрядів. До речі, ці тури починають користуватися попитом у іноземців. Любителі ж гірськолижних курортів заздалегідь готуються до поїздки в Українські Карпати.

Вартість путівки на одну особу — від 1350 гривень за чотири доби.

Записала Олена ГОРБУНОВА.