Вечірнє засідання 27 грудня

Верховна Рада ухвалила постанову про прийняття до розгляду проекту закону про державний бюджет на 2008 рік. Обговорення було бурхливим, адже до нього долучилися представники всіх фракцій, а проголосували за рішення 410 депутатів.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник, представляючи урядовий проект державного кошторису, наголосив, що його неприйняття призведе до серйозних наслідків: не зможуть підвищити мінімальну зарплату та пенсію, затвердити місцеві бюджети. Головний фінансист країни повідомив, що держава вступає у новий рік з дефіцитом у 105 млрд. грн., або 12 відсотків ВВП.

У запитаннях депутатів до урядовців лунала тривога, зокрема, стосовно того, що в проекті бюджету закладено застарілі соціальні показники, які грунтувалися на рівні інфляції за травень (у 7,7%), після чого стався різкий стрибок цін. Проте В. Пинзеник пообіцяв, що всі показники буде переглянуто вже після Нового року під час внесення відповідних змін до державного кошторису.

Бюджетний комітет Верховної Ради розглядав проект основного фінансового плану держави також у цейтноті. За словами голови комітету Миколи Деркача (Блок Литвина), на момент початку засідання жоден із членів комітету не мав змоги сповна ознайомитися з законопроектом. Серед зауважень профільного парламентського комітету передусім було те, що законом про держбюджет не можуть вноситися зміни до податкового законодавства — адже це має відбуватися через окремі законопроекти. До того ж, одночасно з проектом бюджету до Верховної Ради повинна подаватися державна програма економічного і соціального розвитку на наступний рік, чого зроблено не було. Проте Бюджетний комітет погодився з думкою, що країна не може вступати у новий рік без фінансового плану, і рекомендував ухвалити розроблений урядом законопроект у першому читанні.

Обговорення відбувалося за скороченою процедурою. У виступах від фракцій представники коаліції підтримували поданий урядом законопроект, а представники меншості не скупилися на критику.

Після перерви, під час якої відбулося засідання погоджувальної ради, було вирішено перенести голосування в першому читанні на наступний день, а обговорений законопроект узяти до розгляду.