Прийняття нової редакції Основного Закону — одне з найнагальніших питань, яке має вирішити Україна. Таку думку висловив Президент Віктор Ющенко у столичному Українському домі під час підсумкової прес-конференції «Національні пріоритети», яка відбувалася у стилі інтерактивного спілкування (працювали телемости зі Львовом, Полтавою, Донецьком, Сімферополем, транслювався прямий ефір на трьох загальнонаціональних каналах, велося пряме спілкування із користувачами Інтернету). А редагуванням Конституції, наголосив глава держави, мають займатися не парламентарії, а спеціально сформована Національна конституційна рада, до складу якої увійдуть фахівці з юриспруденції, громадські діячі, політики. Після їхнього опрацювання народні депутати ухвалять зміни, і лише на загальнонаціональному референдумі можна буде прийняти нову Конституцію.

Відповідаючи на запитання про позачергові вибори до місцевих органів влади, Віктор Ющенко наголосив, що дострокові вибори до Верховної Ради стали можливі тільки завдяки неухильному дотриманню букви закону. Саме тому вдалося сформувати демократичну коаліцію і прийти до політичної стабільності в державі. Тож у питанні виборів на місцях Президент порадив так само керуватися виключно законом. І якщо з правової точки зору ситуація на місцевому рівні потребуватиме дострокових виборів, він пообіцяв підтримати таку ініціативу.

До компетенції органів місцевого самоврядування Віктор Ющенко також відніс проблему забезпечення житлом молодих родин. Він повідомив, що у проекті бюджету на цю потребу виділено три мільярди гривень. Однак навіть якби сума була вдвічі більша, це не покращить ситуації, бо безплатне житло отримають клерки щонайменше двох десятків відомств. Глава держави бачить такий вихід: місцева влада виділяє безплатну землю на соціальне будівництво, держава фінансує лише третину витрат, тоді сім’я із загальним доходом 1600 гривень на місяць протягом 20 років зможе виплачувати решту суми за нове помешкання.

Коментуючи призначення Раїси Богатирьової на посаду секретаря РНБО, Віктор Ющенко запевнив, що «можливо, це одна з ряду осіб, які давно відмовилися від хвороби регіоналізму». За це він «шанує її позицію, як і багатьох людей із Партії регіонів, які мають досить конструктивну позицію».