У Швеції на Новий рік розбивають об двері будинків старий посуд. Той, хто почує за своїми дверима дзенькіт, неодмінно запросить жартівників у будинок і почастує смачненьким. Що більше черепків на вході, то щасливіший буде Новий рік. Тут дарують одне одному саморобні свічки — у розпал зими на Полярному колі темніє рано, а світло символізує дружбу, гостинність, веселощі. У шведських будинках, де є діти, святкування Нового року починається з того, що татусі виходять виносити сміття, а повертаються в образі Юля Томтена (шведського Діда Мороза). Коли годинники б’ють північ, шведи кидають серпантин, грають на сопілках, а Юль Томтен дарує подарунки.

Фінський бенкет на Новий рік неодмінно складається із сливового киселю і рисової каші. Головний герой — Йолу Пуккі (тутешній Дід Мороз). Є таке повір’я, що раніше, крім подарунків, він приносив ще й різки, а візит свій починав зі слів: «Чи є в цьому будинку слухняні діти?». Сьогодні елемент виховання майже зник, і всі діти одержують новорічні подарунки.

Маленьким данцям дарують дерев’яну або плюшеву ялинку із тролем, що визирає з-під зелених гілок. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші із секретом — під нею заховано горішок. Кому він дістанеться, тому в Новому році щаститиме.

А в Гренландії, мабуть, найнесподіваніші традиційні новорічні подарунки — вирізані з льоду фігурки моржів і білих ведмедів, які дарують одне одному ескімоси. Оскільки тут навіть улітку холодно, такі крижані подарунки досить довговічні.