Новорічно-спортивний карнавал уперше відбувся 28 грудня 2007 року на головній вулиці міста над Бугом, а міську ялинку відкрили лише після того, як усі 120 пар Дідів Морозів і Снігуроньок підтвердили свою справжність і отримали сертифікати відповідності...

Перед тим, як у Центральному парку культури і відпочинку Вінниці засяяла вогнями головна новорічна ялинка, на сусідній Театральній площі урочисто запалили вогонь Олімпіади-2008. Тим самим 28 грудня 2007 року о 17-й годині, коли спалахнув вогонь, вінничани першими стартували на шляху до олімпійського Пекіна. Два представники міста над Бугом — легкоатлетка Наталя Добринська та борець Василь Тисменецький — уже вибороли олімпійські ліцензії. Приблизно ще чотири спортсмени краю сподіваються взяти участь у найпрестижніших змаганнях, повідомили в обласному відділенні НОК України. Церемонії запалення вогню передувало «Вогняне шоу». Головною вулицею обласного центру пройшла колона спортсменів з міських ДЮСШ, очолювана титулованими майстрами вінницького спорту. А шлях їм освітлювали смолоскипи, які несли у руках юні й дорослі спортсмени. Далі до цієї колони приєдналися у карнавальних костюмах учасники художньої самодіяльності, і спортивна акція перетворилася на театралізовану під назвою «Новорічний карнавал-2008». З жартами й піснями її учасники разом з гостями свята попрямували до головної ялинки.

Перед тим, як засвітити красуню, перевірили на справжність усіх Дідів Морозів і Снігуроньок. Витримавши іспит, вони отримали своєрідні сертифікати і... благословили усіх на щасливу долю у наступаючому році.

З легкої руки Дідів Морозів і їхніх Снігуроньок небо над парком розквітло сотнями різнобарвних променів. У місті над Бугом уперше влаштували лазерне шоу «Зоряне світло». Як пояснили організатори, подібне уже бачили жителі Києва і Львова. Хоча для європейських міст лазерне шоу є звичним явищем у дні великих свят.

— Ці та низка інших заходів забезпечать дорослим і дітям святковий настрій, — переконана завідувачка відділу культури Вінницького міськвиконкому Ірина Френкель. — Так, дітки разом з батьками зможуть взяти участь у конкурсах на кращого сніговика. Парад сніговиків відбудеться 8 січня 2008 року на площі Василя Стуса. Звичайно, якщо трохи підсипле снігу. Для маленьких вінничан буде показано мюзикл «Снігова королева». Бажаючі зможуть стартувати у різдвяному марафоні, спортивних турнірах з хокею чи футболу... Не споглядати, а бути учасниками — такий лейтмотив більшості заходів Нового року. «Неспроста ж ми запалили Олімпійський вогонь, — каже пані Ірина. — Він має кликати до дії, до руху, до занять фізкультурою і спортом».

За загальними веселощами не забули у місті про тих, хто потребує матеріальної допомоги. З 29 грудня по 6 січня у Вінниці триватимуть благодійні акції в підтримку малозабезпечених. У цей час також пройдуть різдвяні ярмарки. Молодята тим часом поспішають стати на рушничок злагоди. Кажуть, одружуватися у високосний рік, яким стане 2008-й, погана прикмета. «Напередодні посту в місті був справжній весільний бум, — розповідає завідувачка міського відділу реєстрації актів цивільного стану Галина Левицька. — Незалежно, чи будень, чи вихідний, щодня реєстрували близько 50 пар. А перед Новим роком мають поєднати свої долі ще 40 подружніх пар вінничан». Нехай їм щастить! І нам також...

Вінницька область.