В Іспанії в новорічну ніч за традицією жителі виходять на вулицю й ідуть на центральну площу. Там вони їдять виноград. У Мадриді — на Плаца Пуерто дель Соль (площу Сонячної Брами), у Барселоні — на Плаца Майор (Головну площу), у Севільї — на Плаца дель Еспана (Площу Іспанії). Мешканці іспанської столиці під бій годинника з’їдають дванадцять виноградних ягід. Кожна виноградинка — за один із дванадцяти прийдешніх місяців. При цьому не можна брати великі ягоди з безліччю кісточок: є небезпека, що не встигнеш їх виплюнути. Але й зовсім без кісточок їсти не годиться: вважатимуть тюхтієм. Виноград їдять натщесерце, лише потім — вечеряють індичкою або бараниною.

У святкову ніч не подають улюблений суп іспанців із часнику: вважають, що запах часнику може налякати Новий рік і надовго забезпечить поганий настрій. Зате солодку халву-туррон наприкінці грудня готують скрізь, додаючи родзинки, горіхи, шоколад — адже все це є запорукою благополуччя в новому році.

Також, на Новий рік іспанці перегороджують вулиці парканами, ставлять капкани й пастки, неначе для полювання. Вважають, що саме в цей час вулицями гуляє нечиста сила і краще переловити її у старому році, щоб вона не перебралася в новий.