72 відсотки респондентів вважають, що зробили правильний вибір на дочасних парламентських перегонах. Такі дані оприлюднили на прес-конференції науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна та директор соціологічної фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс» Олександр Вишняк. Опитування проводилося з 5 по 18 грудня. Відповіді дали 1800 респондентів.

Чверть опитаних упевнена, що вибори зможуть поліпшити ситуацію в країні, а протилежної думки дотримуються близько 20 відсотків. Майже половина населення вважає: проведення виборів лише створило видимість демократії. «Більшість населення країни не вважає вибори реальним механізмом впливу громадян на владу. Основні причини, чому вибори не дають змогу впливати на владу, громадяни вбачають у тому, що народні обранці не виконують своїх обіцянок, а також те, що відсутній постійний громадський контроль за діяльністю влади», — наголосила Ірина Бекешкіна.

За словами Олександра Вишняка, абсолютна більшість (близько 80 відсотків) населення вважає, що Президента мають обирати громадяни на загальнонаціональних виборах. Якби президентські перегони відбулись у грудні нинішнього року, в першому турі перемогли б Віктор Янукович та Юлія Тимошенко, набравши відповідно 31 та 20 відсотків голосів. Чинний Президент Віктор Ющенко здобув би 10,3 відсотка.

Як свідчать результати соціологічного опитування, серед причин участі громадян України у виборах — відчуття свого громадянського обов’язку і побоювання, що голосом може скористатися хтось інший. Окрім того, чверть опитаних вважає, що через вибори вони зможуть вплинути на ситуацію в країні.

За словами соціологів, лише чверть населення вірить у те, що новообрана Верховна Рада допрацює свій термін до кінця, а майже 40 вважають, що відбудуться нові дострокові вибори.