Вечірнє засідання 27 грудня

Учора уряд представив у Верховній Раді проект закону про Державний бюджет України на 2008 рік. Перед початком розгляду цього питання депутати затвердили постанову про процедуру та особливості розгляду держбюджету-2008: проект державного кошторису має бути прийнятий у цілому до 30 грудня.

Представляючи проект держбюджету-2008, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що це — «збалансований бюджет, який не має жодного ризику». Новий уряд розробив новий варіант бюджету лише за сім днів, але навіть за цей короткий час вніс до підготовленого попереднім урядом документу принципові зміни. Зокрема, у доходній частині враховано надходження за користування надрами, зберігається пільгове оподаткування сільськогосподарського виробництва, у місцевих бюджетах виписано прозору процедуру поводження з землею несільськогосподарського призначення та комунальною власністю, а у видатковій частині — не призупинено жодного соціального закону, натомість скасовано пільги депутатам і чиновникам.

Основні макропоказники новий уряд поки що залишив без змін, оскільки бракувало часу на грунтовний розрахунок реальних макропоказників. Прем’єр запропонувала ухвалити спочатку існуючі макропоказники, а після нового року розпочати підготовку змін до вже чинного бюджету і сформувати доходи та видатки вже за новими макропоказниками. Наразі доходи зведеного бюджету пропонується затвердити у сумі 274 млрд. грн., видатки — 294 млрд. грн. Серед новацій державного кошторису — суттєве збільшення видатків на соціальну сферу (на 57 відсотків), на погашення знецінених заощаджень в Ощадбанку СРСР, на культуру та мистецтво (вдвічі), на науку, охорону здоров’я, виплати держави на народження дитини, трансферти місцевим бюджетам. На погашення втрачених заощаджень уряд планує спрямувати усі надпланові надходження від приватизації.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.