Питання вартості столичної землі завжди викликало чимало дискусій. Однак особливо гостро воно постало, коли у липні цього року Київрада ухвалила рішення «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Києва та порядку її визначення». Цим рішенням базова вартість земельних ділянок Києва з 1 вересня поточного року збільшувалась майже втричі. Йдучи на цей крок, депутати Київської міської ради не замислювалися на тим, що фінансові плани київських підприємств на 2007 рік не передбачали таких витрат. Несподіване рішення Київради призвело до значного подорожчання виробництва, боляче вдарило по конкурентоспроможності заводів, поставило під сумнів збереження та розвиток робочих місць в столиці. Земельна «ініціатива» Київради призвела до проблем з наповненням бюджету міста, оскільки промислові підприємства забезпечують чверть його надходжень.

Промислова столична спільнота виступила з різкою критикою зростання вартості землі для промислових підприємств міста. Ми розуміли, що такі дії депутатів пов’язані з намірами вивести дорогу київську землю з промислової сфери та втридорога перепродати під сумнівні комерційні об’єкти. Звернувшись до столичного голови Леоніда Черновецького, Партія промисловців і підприємців України запропонувала переглянути рішення Київради та провести аналіз необхідності підвищення вартості земельних ділянок для підприємств.

Нещодавно відбулося засідання постійної комісії з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Київської міської ради. Учасники засідання дійшли згоди в тому, що попереднє рішення Київради необхідно скасувати. Було розроблено проекти рішень про відміну рішення Київради від 26 липня 2007 року та про винесення Київською міською державною адміністрацією на розгляд сесії ради економічно обґрунтованої нової редакції цього рішення. У засіданні взяли участь депутати всіх фракцій, представлених у Київраді. Ми сподіваємося, що вони зможуть переконати депутатів своїх фракцій у необхідності розв’язання проблеми вартості оренди і під час голосування зроблять правильний вибір.

Сьогодні промисловці і підприємці вважають за необхідне провести моніторинг усіх підприємств, що працюють на території Києва, з приводу наявності в них соціальних програм, високого коефіцієнта створення нових робочих місць, впровадження програм інноваційного розвитку та наповнення місцевого бюджету.

«Необхідно застосувати диференційований підхід до нарахування земельних ставок. Ми не можемо ставити в один ряд всі підприємства міста. Так, не можна допускати зростання вартості землі для підприємств соціального направлення, наприклад, хлібокомбінатів, підприємств, де застосовується праця інвалідів, жіноча праця (легка промисловість), що виробляють товари першої потреби», — зазначила голова Партії промисловців і підприємців Людмила Денисюк.

А підприємствам, котрі не створюють робочі місця, не наповнюють бюджет, а живуть тільки за рахунок оренди, на думку Людмили Денисюк, неодмінно потрібно підвищувати вартість земельної ділянки. Також необхідно розглянути питання про винесення за місто екологічно небезпечних, шкідливих підприємств.

Як відомо, саме в Києві розташована ціла низка підприємств, в тому числі ВАТ «Київський завод «Радар», ДП «Київський авіаційний завод «Авіант», ЗАТ «Чинбар» тощо, які можуть конкурувати з флагманами промисловості економічно розвинених країн світу. Міська влада не має права їх губити і, навпаки, повинна надавати їм системну підтримку, сприяти в освоєнні нових ринків та надходженні інвестицій.