Дорогі спілчани!

Рік, що минає, став періодом напруженої послідовної боротьби профспілок проти недопущення зниження життєвого рівня людей, перевірки профспілкових організацій на бойовитість, здатність реально захищати права та інтереси працівників. У профспілковій діяльності особливу роль було відведено первинним профспілковим організаціям. Оголошення 2007 року Роком первинної профспілкової організації, повсякденна практична допомога з боку галузевих профспілок, територіальних профоб’єднань, всієї Федерації профспілок України сприяли активізації роботи на місцях, посиленню впливу первинок на поліпшення життя спілчан.

Послідовні солідарні дії профспілок у центрі та на місцях дали закономірні позитивні результати.

Під тиском профспілок уряд прийняв важливі рішення, якими було істотно знижено ціни на газ і електроенергію для населення, посилено соціальний захист. З січня 2007 року запроваджено погоджені з профспілками соціально орієнтовані диференційовані ціни на газ для населення, згідно з якими понад 2 млн. 400 тисяч сімей, що використовують газ для опалення до 2500 куб. м на рік, уже платять не 47,8, а 31,5 коп. за 1 куб. м.

Завдяки наполегливій позиції профспілок вже з березня 2007 року майже для мільйона сімей, які встановили в квартирах автономне опалення в багатоквартирних будинках, ціна газу знижена більш ніж удвічі.

Верховною Радою України враховано вимоги профспілок і 15 березня 2007 року прийнято Закон України про поетапне підвищення в 2007 році основних соціальних гарантій — мінімальної зарплати, мінімальної пенсії, прожиткового мінімуму, що дало можливість додатково спрямувати на заробітну плату працюючих в бюджетних установах, соціальні допомоги, стипендії понад 3 мільярди гривень.

Профспілки внесли конкретні пропозиції з підвищення ефективності та доступності Програми житлових субсидій. У результаті їх реалізації значно підвищено доступність житлових субсидій для непрацюючих пенсіонерів, інвалідів, сімей з дітьми. У 2007 році була виконана вимога профспілок щодо встановлення додаткових гарантій з оплати житлово-комунальних послуг для сімей, які складаються лише з пенсіонерів та інших непрацездатних осіб.

На виконання вимог ФПУ Президентом та Кабінетом Міністрів України були дані відповідні доручення про розширення соціального діалогу між місцевими органами влади і територіальними профоб’єднаннями з питань реалізації державної політики ціноутворення, організації перевірок обґрунтованості підвищення цін і тарифів у взаємодії з профспілками.

З метою поєднання парламентського і громадського контролю за дотриманням конституційних прав і свобод людини, захисту трудових прав членів профспілок вперше укладено Угоду про співпрацю між Федерацією профспілок України та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

Однак чимало проблем у соціально-трудовій сфері потребують нашої подальшої наполегливої роботи. Зокрема, необхідно значно підвищувати розміри заробітної плати, щоб компенсувати працівникам втрати від подорожчання продовольчих та інших товарів.

Шановні спілчани!

Ми вступаємо у 2008 рік з новими сподіваннями на краще життя, добробут, мир і спокій у суспільстві. Найважливішим нашим завданням є забезпечення кожного працівника гарантованою роботою, гідними умовами праці, зарплатою, яка забезпечила б сім’ї гідний рівень життя. Сподіваємось, що новий уряд України зробить все необхідне для забезпечення динамічного розвитку соціального діалогу в інтересах трудящих.

У новому році ми маємо об’єднати зусилля всіх спілчан, кожної профспілкової організації щоденною роботою домагатись кращого життя людини праці, підвищувати авторитет профспілок. Реалізація цих завдань потребує консолідації усього профспілкового руху в Україні, зміцнення міжнародної профспілкової солідарності. Тільки спільними діями можна не допустити наступу на права трудящих і профспілок, зміцнити їхні позиції в суспільстві.

Шановні спілчани! Вітаємо вас та ваші родини з Новим 2008 роком! Зичимо міцного здоров’я, щастя, благополуччя, вагомих трудових здобутків та гідної винагороди за вашу нелегку працю!

Щасливого і радісного Нового року!