Проект держбюджету-2008 передбачає збереження існуючого режиму оподаткування для АПК — нульової ставки ПДВ для сільгоспвиробників. Про це заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, виступаючи на розширеному засіданні уряду. За словами прем’єра, український АПК не готовий до скасування такої форми держпідтримки: «Тому ми вирішили її залишити з позначкою — до вступу України у СОТ, оскільки це суперечить правилам цієї організації».

За оцінками фахівців, така норма дасть змогу аграріям за наступний рік одержати (точніше, не віддати в бюджет) близько 6—7 мільярдів гривень непрямої державної підтримки. Що, безумовно, посприяє розвитку й посиленню конкурентоспроможності аграрного сектору країни.

Наміри благі, але тут питання: якщо раптом Україну, скажімо, з вересня 2008-го візьмуть-таки у СОТ — як посередині бюджетного року міняти податкове законодавство? Мабуть, зміна податкового законодавства посередині бюджетного року теж суперечить правилам СОТ.

Відповідно до проекту держбюджету-2008 збільшилися суми прямої підтримки АПК, яку розподілятиме Міністерство агрополітики. На розвиток сектору із закладених в основній частині бюджету 7,9 мільярда передбачено відправити 5,5 мільярда. Решта — оплата праці, комунальних послуг, електроенергії, інші витрати «проїдання». Не вдаючись у деталі, можна сказати: аграрна частина бюджету загалом має переконливий вигляд, якщо, як це часто буває, гроші, виділені на процвітання села, чиновники не розтягнуть по дорозі.