Країна має увійти в новий рік із державним бюджетом — така думка була лейтмотивом на розширеному засіданні уряду, присвяченому розгляду законопроекту про держбюджет-2008. На зібранні було присутнє все керівництво держави: Президент, Голова Верховної Ради, прем’єр і весь склад уряду, лідери парламентських фракцій, голови обласних державних адміністрацій. Першим узяв слово Віктор Ющенко і висловив переконання, що в Україні будуть і продуктивна більшість, і конструктивна опозиція. «Після бурхливих політичних подій сьогодні складається унікальна ситуація для забезпечення стабільності країни, унікальними є можливості й для нового уряду», — сказав Президент.

Програма дій стосовно головного фінансового плану держави така: затвердити до нового року нехай і недосконалий бюджет, а потім корегувати та вдосконалювати його відповідно до реалій та потреб. «Ми не маємо права увійти в перше січня без бюджету, — переконаний В. Ющенко, — бо це негативно вплине на багато сфер економіки і соціальної політики держави». Президент запропонував із 15 січня утворити робочу групу, яка впродовж 30 днів напрацює необхідні зміни до бюджету, щоб у другій декаді лютого парламент вніс відповідні законодавчі зміни та доповнення.

У свою чергу Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив, що закон про держбюджет на 2008 рік розглядатиметься за спеціальною скороченою процедурою і вже на сьогоднішньому пленарному засіданні депутатам буде запропоновано затвердити постанову «Про процедуру й особливості розгляду та ухвалення Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік і внесення змін до деяких законодавчих актів», за якою головний фінансовий план держави має бути проголосований у цілому як закон не пізніше 30 грудня 2007 року. Тобто Верховна Рада може працювати над бюджетом навіть у вихідні.

Арсеній Яценюк також заявив, що Верховна Рада проситиме Президента найближчим часом звернутися до парламенту та українського народу із щорічним посланням, а після цього парламент має заслухати програму дій уряду — так визначено законом про Кабінет Міністрів. Окрім того, нагадав Голова Верховної Ради, ухвалюючи держбюджет, не потрібно забувати про державну програму соціально-економічного розвитку країни. «Це ті основні пріоритети, які повинні бути зазначені і яких ми повинні досягти при реалізації тієї чи іншої бюджетної політики», — сказав А. Яценюк. А далі, зауважив він, орієнтовно в першій декаді березня 2008 року, необхідно буде внести зміни до держбюджету-2008, адже за цей час Кабінет Міністрів зможе реально проаналізувати стан економіки.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко також за таку стратегію і тактику: «Ми, як новий уряд, безумовно, наполягаємо на тому, щоб, навіть враховуючи, що всі бюджетні процедури вже порушено, все-таки прийняти бюджет до початку нового року». Прем`єр вважає неприйнятною пропозицію опозиції відкласти підготовку бюджету й ухвалити спеціальний закон, який дасть змогу з початку 2008 року фінансувати програми в обсязі 1/12 частини від бюджету 2007 року. «Це помилковий шлях, оскільки в такому разі ми не зможемо збалансувати бюджет по доходах і видатках», — пояснила вона. І додала, що відкладання затвердження бюджету призведе до того, що своєчасно не буде підвищено заробітну плату й пенсії, а соціальні програми не виконуватимуться у повному обсязі.

Соціальний блок проекту державного кошторису на наступний рік досить істотно змінено. Зокрема, уряд запроваджує нову систему виплати пільг: залежно від доходів кожного члена родини, тобто пільги надаватимуться лише малозабезпеченим. Проте суттєво збільшено державні виплати за народження дитини: за першу — 12 тис. грн., другу — 25 тис. грн., третю — 50 тис. грн. Також мають зрости розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства, стипендії для студентів та дітей-сиріт. Натомість у проекті держбюджету-2008 не передбачено пільги для чиновників і народних депутатів.

На повернення знецінених заощаджень громадян в Ощадбанку СРСР уряд наступного року планує виділити 20 млрд. грн. (попередній уряд пропонував виділити на ці потреби 750 млн. грн.). Прямими платежами буде виплачено 6 млрд. грн. (до 1000 грн. одній особі) або переведено на депозитний рахунок, ще два мільярди, за словами Ю. Тимошенко, буде спрямовано на погашення заборгованості населення за комунальні послуги. А решта 12 млрд. грн., які уряд планує додатково отримати від приватизації, буде спрямовано на сплату поточних платежів за комунальні послуги.

Під час засідання уряду Віктор Ющенко представив нового секретаря РНБО Раїсу Богатирьову, що зал зустрів оплесками.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.