Про зловживання державними коштами під час проведення закупівель послуг з оздоровлення дітей у 2007 році на черговій прес-конференції в УНІАН розповіла віце-президент Тендерної палати Людмила Кравченко.

ТПУ проаналізувала і дослідила 339 процедур відкритих торгів на більш як 172 мільйони гривень, що становить понад 35 відсотків від суми проведених закупівель, і встановила, на жаль, уже не оригінальний факт: державі і тут завдано збитків — приблизно на 3,5 мільйона гривень. Загалом, як стверджує пані Кравченко, впродовж нинішнього року було проведено 413 процедур закупівель послуг з оздоровлення на суму 490 мільйонів гривень, а всього в держбюджеті 2007 року на зміцнення здоров’я виділено понад мільярд гривень. Ця разюча різниця в цифрах означає, що «550 мільйонів гривень, а це майже 53 відсотки від загальної суми, використано без проведення торгів або витрачено не за цільовим призначенням».

ТПУ звертає увагу на грубі порушення під час проведення закупівель, зокрема відсутність відповідних вимог у замовника до якості послуг, що, як неважко здогадатися, призводить до обрання переможцями тендерів оздоровчих закладів, які просто неспроможні надавати санаторно-лікувальну допомогу на належному рівні. Так само є хронічною проблема закупівлі послуг з оздоровлення через посередників, що робить їх значно дорожчими, бо державні кошти крім самих путівок витрачаються ще й на «спритність рук» посередницьких структур. При цьому, до речі, пропадають пільги із звільнення вартості путівок на санаторно-курортне лікування від ПДВ.

Географія зловживань у цій сфері не залежить від кольорів, якими політики умовно розфарбовують карту України. Віце-президент ТПУ навела приклади порушень під час проведення закупівель послуг з оздоровлення та відпочинку, допущені в Закарпатській, Львівській, Київській, Херсонській областях, в АРК, Києві та Донецьку. Спекуляція ненаситних чиновників на здоров’ї дітей стала загальнонаціональним лихом, яке, можливо, й «об’єднує» регіони доволі сумнівним способом, але роз’єднує суспільство.

Вл. інф.