Ранкове засідання 26 грудня

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що на порядку денному фактично лише одне питання: про обрання голів, перших заступників, заступників та секретарів комітетів Верховної Ради та контрольної комісії. Перед голосуванням депутати виступили з повідомленнями від фракцій.

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин передусім привітав громадян з наступаючими святами і висловив сподівання, що Верховна Рада ще до Нового року зможе нормально функціонувати. Він наголосив, що його фракція виступила із заявою про продовження мораторію на продаж землі. Однак ініціативу блоку не почули. Недопустимо, на думку парламентарія, продавати сільськогосподарські землі, а перед тим, як дозволити купувати угіддя, слід спочатку провести їх інвентаризацію. Народний депутат закликав відкласти прийняття бюджету, а прийняти закон про основні видатки, який діятиме, доки не приймуть кошторис. Тоді з’явиться час, щоб першочергово розглянути питання мораторію на продаж землю.

Представник «НУ—НС» Юрій Кармазін назвав таку пропозицію спробою замінити головний кошторис країни сурогатним документом і наголосив, що прийняття бюджету — основне завдання новообраного парламенту. Щодо накладання своєрідного вето однією з партій на внесення змін до Регламенту, як пропонував його попередник, Юрій Кармазін наголосив, що це лише внутрішній документ, а не закон, тож про таку заборону не може йтися. Насамкінець промови парламентарій підкреслив: якщо Партія регіонів не підтримує переговорний процес, то й коаліція з чистою совістю може не дотримуватися домовленостей.

Член Партії регіонів Олександр Лавринович запропонував першочергово ухвалити закон про державну службу. Це пов’язано з тим, як нині з посад звільняють кваліфікованих працівників. На переконання депутата, фахівці втрачають робочі місця тільки через те, що комусь треба працевлаштувати свого родича або партійного колегу. Від цього держава зазнає непоправних втрат, вважає парламентарій.

Один із лідерів БЮТ, Микола Томенко, звернувся до народних обранців, щоб ті не забували, що для повноцінної роботи Верховної Ради потрібно першочергово сформувати комітети. Він наголосив, що тільки вчора вдалося отримати персональний список по комітетах від Партії регіонів, і спрогнозував, що ця політична сила так само може затягувати процес ухвалення державного бюджету. Однак, зазначив народний обранець, головний кошторис країни треба прийняти ще цьогоріч. Водночас він запевнив, що про зняття мораторію на продаж землі не йтиметься, доки не буде прийнято закони, які б гарантували порядок на земельному ринку.

Катерина Самойлик, представник Комуністичної партії, свій час, відведений для виступу, використала, щоб оголосити про створення міжфракційного депутатського об’єднання на підтримку канонічної православної церкви в Україні. Вона повідомила, що угруповання об’єднало 155 народних обранців, а координаторами, окрім неї, виступають також Вадим Колесніченко та Олександр Васильєв.

Сергій Гриневецький із Блоку Литвина зауважив, що перед прийняттям нового бюджету необхідно заслухати звіт про його виконання у 2007 році. Він переконаний: чимала сума коштів виявиться неосвоєною. Народний депутат пропонує розібратися, кому це вигідно. Він також запевнив, що його політична сила може погодитися на пакетне голосування, якщо у такий спосіб вдасться зберегти землю.

Підсумовуючи сказане, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк наголосив: якщо до Нового року не вдасться прийняти бюджет, то буде зруйновано всю систему соціальних стандартів. Саме тому доведеться розглянути проект постанови про процедуру прийняття бюджету і в такий спосіб внести зміни у Регламент. Він повідомив, що після засідання уряду міністр фінансів працюватиме з бюджетним комітетом.

Після цього народні депутати приступили до процедури голосування за формування комітетів. Постанову «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» підтримали 401 народний депутат.

Надія СМІЯН.

Хто може ввійти до складу Ради нацбезпеки?

Учора Конституційний Суд розпочав розгляд справи про відповідність Конституції указів Президента стосовно діяльності Ради національної безпеки і оборони України.

Зокрема КС має визначитися щодо конституційності низки указів, які стосуються питань діяльності РНБО, формування її персонального складу, а також введення в дію її рішень, які були офіційно оприлюднені без їх скріплення підписами Прем’єр-міністра і міністра, відповідального за акт та його виконання.

Стосовно персонального складу РНБО: відповідно до ст. 107 Конституції, персональний склад РНБО формує Президент і до складу Ради за посадою входять Прем’єр-міністр, міністр оборони, голова СБУ, міністр внутрішніх справ, міністр закордонних справ. А включивши указом № 749 від 11.09.2006 р. до складу РНБО інших посадових осіб, Президент, на думку авторів подання, вийшов за межі положень цієї статті.

На сьогодні КС запланував початок розгляду справи про відповідність Конституції положень Кодексу про надра та Закону «Про охорону навколишнього природного середовища».

Житло на вторинному ринку столиці знову подорожчало

Середня вартість житла на вторинному ринку Києва за минулий тиждень зросла з 2482 доларів за 1 кв. м до 2488 доларів. Про це УНІАН повідомили в одній зі столичних консалтингових компаній. Поточна поведінка індексу цінового очікування дає підстави говорити про процес цінових коливань на ринку житлової нерухомості Києва.

Експерти зазначають, що індекс прибутковості вторинного київського житла був у 2,4 разу більший за середньозважену ставку доходності за довгостроковими банківськими депозитами, що робить вкладення коштів у нерухомість найприбутковішим в Україні.