У книзі Світлани Макаренко «Сузір’я Козерогів» відображено вічну тему любові й людських взаємостосунків, які мужньо пронесли на своїх плечах через Велику Вітчизняну війну герої роману — Павло і Серафима Морозови.

Звичайно, є багато літературних та кіноісторій про давні історичні часи. Але, на жаль, все колишнє не завжди залишається у пам’яті молоді. А втрата людської пам’яті — це втрата майбутнього.

«Сузір’я Козерогів» — це хоч і невеликий, але промінь, котрий ще раз розкриє перед нами сторінки життя наших батьків та дідів і, не соромно це сказати, — сторінки історії Вітчизни.

Побудований на життєвих подіях, роман «Сузір’я Козерогів» доповнює ті теми війни в сучасній українській літературі, яких не вистачає. До речі, нікого не звинувачуючи, потрібно сказати: не кожному дано писати про це... Світлана Макаренко з молоком матері внесла в свою душу любов до людей і рідної землі. До того ж історія її великої родини — це лише один рядок з біографії країни.

Світлана Макаренко — телевізійний журналіст, заслужений журналіст України — феноменальне явище на українському телебаченні. Народившись на Чернігівщині, вона з дитинства поповнювала в собі почуття любові і добра до людей, в чому їй допомагала стародавня чернігівська земля.

Все це виявилося у повній красі у Світлани Макаренко під час творчої діяльності на українському телебаченні. Як автор і ведуча відомих свого часу програм «Вісті», «Вечірній вісник», «Зустрічі для Вас», «Україна сьогодні», досягла найвищих рейтингів серед телевізійників.

Тобто поза журналістськими перипетіями і мішурою творила популярні програми про людей і для людей. Не випадково Світлану Макаренко було запрошено 1999 року для створення існуючого зараз телевізійного каналу «Рада». А її програми «Парламентський вісник», «Парламент» та сотні діалогів з народними депутатами вже вписані в історію парламентської журналістики.

Побудований на реальних подіях, роман доповнює нестачу теми війни в сучасній українській літературі.

Людський та глибокий, простий та складний, зовсім непередбачуваний і дуже людяний роман Світлани Макаренко «Сузір’я Козерогів» — її перша книжка прози. Можливо, після зустрічі з героями цього роману захочеться подальшого читацького спілкування з ними? Ці надії справдяться. Адже Світлана Макаренко працює вже над продовженням життєписання історії людських доль.