Із виступу народного депутата України,члена депутатської фракції «Блок Литвина»Валерія БАРАНОВА на пленарному засіданні Верховної Ради України 19 грудня 2007 року

Я вперше обраний народним депутатом. Відверто кажучи, мене дивують ті події, що відбуваються у Верховній Раді. Хочу сказати, що вся Україна сьогодні тримається на роботі органів місцевого самоврядування, і якщо б міські та районні ради працювали так, як Верховна Рада, то, скажу вам відверто, нас би вже давно і кури загребли. Тому я закликаю всіх до співробітництва.

Мені вдалося, або довелося, десять років працювати міським головою Бердянська. І всі радощі та печалі нашого українського сьогодення відчути на собі. І ми працювали й отримували результати не завдяки, а винятково всупереч існуючій у нашій державі системі. Система ця — порочна та безперспективна, латати її дарма, потрібні радикальні реформи. Існує комплекс системних заходів, що викорінюють причини основних наших проблем і зупиняють боротьбу з наслідками. Але політичної волі на це завжди не вистачало.

Сьогодні бачимо конфлікт декількох особистостей, які стали бідою всієї країни, назріла криза управління, триває хронічна боротьба з наслідками.

На жаль, відсутні мета та механізм її досягнення. Процвітають популізм та інтриги. Все чекав презентації концепції шляхів розв’язання накопичених проблем, визначення їхньої пріоритетності та необхідного їхнього нового законодавчого супроводу. Навіть прочитав всі 97 сторінок коаліційної угоди і був у захваті від унікальності цього документа. Це набір першотравневих гасел: «підвищити», «поліпшити», «розвивати», «укріплювати», «добиватись», «сприяти», «забезпечити», «подолати»... Дізнався, що вводиться якийсь «трипартизм», що, певно, повинно порадувати робітників та селян і, вочевидь, засмутити бізнес, оскільки обіцяно знову ділити чужі статки.

Ми пропонуємо майбутньому або нинішньому вже уряду силами спеціалістів та професіоналів розробити серйозну, грамотну конкретну програму діяльності. Що маємо в результаті? Парламент наш — необ’єднаний, програма діяльності — несистемна, неконкретна і не дає жодної відповіді на нагальні питання. Невже гіркий кадровий досвід минулих років не пішов на користь? Тоді Президент дав жорстку оцінку роботи і вжив радикальних заходів. «Блок Литвина» вважає, що основні завдання або головні моменти, без яких в нашій країні нічого не зміниться, такі.

Перше. Потрібно однозначно визначитися, що ми будуємо. Економіку комуністичну чи ринкову. Відповівши на це запитання, або зупинимо ігри з цінами та тарифами, перестанемо командувати приватним бізнесом, або продовжимо заганяти в тінь підприємництво і відвертати від нас інвесторів. Це головне питання.

Друге. Потрібно переглянути структуру управління державою, визначивши структуру і підфункції Конституції, ліквідувати центральнокомандну адміністративну систему — головну причину корупції і гальмо розвитку ініціативи.

Третє. Потрібно створити стимули для розвитку економіки — основи соціальної політики і реалізації всіх завдань. Тут цілий комплекс завдань. Зміна податкової політики. Спрощення дозвільних механізмів та інші. Передусім це підвищення доходів населення і доведення рівня заробітної платні в собівартості — до 30 відсотків. Якщо не децентралізуємо фінанси та не передамо ресурси на місця, нічого в нашій країні не зміниться. Нам потрібно переглянути Бюджетний кодекс і ліквідувати чинне тендерне законодавство. Усі обіцяли ліквідувати систему та встановити справжнє самоуправління, однак досі не бачимо жодних зрушень в цьому напрямі. Необхідно розробити першочергові реформи — ЖКГ, медицини, соціальної політики. Це був би системний підхід до викорінення причин кризи, що затягнулася. Безглуздо боротись з бідністю чи з корупцією, необхідно ліквідувати причини цих явищ.

Навколо чого нам пропонують сьогодні об’єднатись? «Блок Литвина» пропонує об’єднатись навколо справ, навколо того, про що я казав. Уряду варто розпочати розробку комплексної програми реформ силами спеціалістів, а не популістів та політиків. Це шанс до спільної нашої роботи на благо наших громадян.