В умовах постійно зростаючої ціни на електроенергію її споживачі позбавлені права голосу та реального захисту. Про це йшлося на засіданні Українського союзу промисловців і підприємців, в якому взяли участь представники Антимонопольного комітету, Кабінету Міністрів, громадських організацій України. Споживачі зазначили, що ціно- і тарифоутворення електроенергії відбувається за закритою та незрозумілою схемою. Так, протягом 2007 року кожні два місяці роздрібний тариф електроенергії збільшувався на 2—3%. Як результат, з початку року тарифи виросли на 30%.

Зростання цін на електроенергію через дотаційні сертифікати, які фактично завищують роздрібні тарифи на 20%, привілеї для вугільної промисловості, здешевлення електроенергії для споживачів центрального, південного та західного регіонів завдяки системі єдиних тарифів, — це все ускладнює ситуацію на ринку, створює нерівні умови для його учасників. За словами учасників новоствореної організації, в 2007 році прибуток НАК «Енергетична компанія України» зріс в чотири рази, і все це було оплачено споживачем. Задля дієвого громадського контролю в цій сфері УСПП ініціював створення Ради споживачів електроенергії, яка має визначити умови і порядок захисту інтересів та сприяти зменшенню ризиків учасників ринку. Рада намагатиметься оприлюднювати факти протиправних дій до учасників ринку, протидіяти несправедливим конкурентним відносинам.

«Сьогодні споживачі електроенергії практично не мають можливості впливати на ринок електроенергії, оскільки він однобокий — дієвими учасниками ринку, відповідно до нормативно-правової бази, вважаються тільки виробники і постачальники. Споживач не має свого представництва на ринку, отже, на ньому немає балансу комерційних інтересів», — пояснює голова підкомісії УСПП з питань розвитку енергетики та енергозбереження Юрій Колмиков.

Об’єднавши 27 регіональних осередків у всіх обласних центрах України, Києві і Севастополі, Рада споживачів під головуванням президента громадської організації УСПП Анатолія Кінаха має на меті налагодити ефективний діалог між громадськістю та владою. Організація займатиметься підтримкою учасників ринку споживачів на рівні КМУ, Національної комісії регулювання електроенергетики, парламенту, обласних адміністрацій тощо.

Учасники новоствореної Ради прийняли звернення до Ради оптового ринку електричної енергії України щодо співробітництва в удосконаленні ринку електроенергії і розвитку системи тарифо- і ціноутворення, а також можливості включення представника Ради споживачів електроенергії до складу неголосуючих директорів.