Влада співпрацюватиме за новим форматом

Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, Президента України Віктора Ющенка, Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та голови депутатської фракції Блоку «Наша Україна —Народна самооборона» В’ячеслава Кириленка. Про це «Голосу України» повідомили в прес-службі глави держави. Тема зустрічі — налагодження ефективної співпраці між Президентом, Верховною Радою та урядом.

Серед стратегічних цілей цієї співпраці, переконаний Віктор Ющенко, має бути, зокрема, реалізація ініціатив, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності української економіки, боротьба з корупцією, оздоровлення інвестиційного клімату. Окрім того, Президент наголосив на важливості реалізації його соціальних ініціатив та врахування їх у державному бюджеті 2008 року.

В. Ющенко вважає за необхідне створити новий формат співпраці Президента і уряду шляхом проведення систематичних нарад Президент — Голова Верховної Ради — Прем’єр-міністр на щотижневій основі.

Віктор Ющенко також укотре підкреслив, що на політичних силах лежить політична відповідальність перед виборцями стосовно виконання взятих на себе зобов’язань.

Президент наголосив: «Діяльність усіх органів влади нашої держави та всіх політичних сил має бути спрямована на реалізацію національних пріоритетів України».

Солдати зможуть по телефону скаржитись міністрові оборони

Найближчими днями в Міноборони з’явиться цілодобова «гаряча лінія», куди самі військовослужбовці та їхні батьки зможуть подзвонити й поскаржитись на проблеми армійської служби. Поки що вирішується питання про те, на який номер слід телефонувати. До того ж у кожній частині в кімнатах відвідувачів на КПП можна особисто або анонімно звернутися до командирів і їхніх заступників. Тут спеціально встановлять інформаційні дошки з їхніми адресами й телефонами. Мета — припинити дідівщину в українській армії, щоб такі трагедії, як з Юрієм Сташенком, більше не повторювалися. Головне тепер — довідатися номер і додзвонитися.

Нагадаю, зовсім недавно жертвою нестатутних стосунків став 18-річний Юрій Сташенко, який загинув у військовій частині в місті Лозова (Харківська область). Розслідування цієї справи взяла під особистий контроль Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Пробки на кордонах

На зовнішніх кордонах ЄС з Україною вже через кілька годин після розширення шенгенського простору утворились величезні затори. Як повідомляє «Німецька хвиля», через запровадження посиленого контролю на угорсько-українському та польсько-українському кордонах утворилися багатокілометрові черги вантажівок, а час чекання досягає нерідко 30 годин.

Угорські митники відзначають, що через скасування контролів на внутрішніх кордонах ЄС вантажівки набагато швидше досягли українського кордону, й це також призвело до виникнення черг. За їхніми даними, українські колеги встигають пропустити за годину тільки 20 вантажівок. Як сказано в повідомленні, угорська сторона піклується про те, щоб змерзлим водіям розносили гарячий чай, а вздовж черги було встановлено переносні туалети.

За даними польських правоохоронців, наплив людей пов’язаний також із католицьким Різдвом. Багато українців, виїжджаючи до родичів, хотіли скористатися ще своїми старими польськими візами.