Зловживання державними коштами спричинило розпуск тендерних комітетів замовників торгів. До такого рішучого кроку, повідомив на прес-конференції голова правління ТПУ Володимир Лаба, Міжвідомчу комісію з питань держзакупівель підштовхнули зафіксовані численні факти незаконних закупівель за завищеними цінами, до того ж далеко не якісної продукції, та проштовхування чиновниками в переможці торгів «своїх» фірм. Одне слово, всі ті порушення законодавства, на які регулярно вказували і вказують представники Тендерної палати.

«У багатьох випадках тендерні комітети діють у змові з учасниками закупівель, — ще раз наголосив Володимир Степанович, — так створюється штучне конкурентне коло учасників для досягнення наживи». Найстрашніше, зазначив голова правління, що часто жертвами імітації торгів стають діти, яких змушують споживати неякісні продукти.

Про масштаби зловживань свідчать цифри: Міжвідомча комісія з питань держзакупівель зупинила близько 1300 процедур на суму понад 18 мільярдів гривень. Тут, як бачимо, йдеться вже не про просте нехтування економії державних грошей, а про насильницьке втручання у «русла» значних фінансових потоків — їх «течії» спрямовують у власні кишені. До речі, і тут «засвітився» структурний підрозділ НАК «Нафтогаз України»: тендерний комітет, здійснюючи закупівлю на 16 мільйонів гривень, примудрився укласти договорів на... 23 мільйони.

На жаль, правоохоронні органи, які мали б оперативно реагувати на встановлені під час перевірок ТПУ масові зловживання у сфері держзакупівель, не виявляють належної спритності. «Напевно, комусь було дуже невигідно швидко реагувати на такі матеріали», —припускає пан Лаба і запевняє, що Тендерна палата повторно направить результати перевірок до органів прокуратури, СБУ та МВС. Зважаючи на «кадрові зміни» під дахами цих відомств, з’явилася надія, що на повторну інформацію «нарешті звернуть увагу, а винних покарають».

Вл. інф.