30 тисяч доларів за дитячі малюнки

виручили організатори благодійного аукціону. Виставка дитячого малюнка в галереї сучасного мистецтва «Київ. ФайнАрт», яку очолює Тетяна Франчук, зібрала багато відвідувачів. Нехай прізвища авторів цих яскравих і зворушливих робіт поки що не відомі цінителям мистецтва. Зате свої картини маленькі художники малювали із шляхетною метою — допомогти своїм ровесникам: усі малюнки (понад 30 робіт) продано в той же день на аукціоні. Хоча їхня стартова ціна була досить вагомою (100 умовних одиниць), лоти розійшлися дуже швидко. Гості піднімали ціну в декілька разів: рекорд — 4 тисячі доларів за роботу.

За словами президента благодійного фонду «Обдаровані діти — майбутнє України» Влади Литовченко, виручені гроші витратять на подарунки дітям. У день святого Миколая у Броварах благодійний фонд організовує свято для 150 дітлахів, позбавлених батьківської опіки. А Тетяна Франчук відвезе в Київську школу-інтернат № 23 нові телевізори, холодильники й одяг для дітей...

Сеанс одночасної роздачі автографів

Новий рекорд наймасштабнішої автограф-сесії зареєстрували і внесли до Книги рекордів України. Це сталося під час Міжнародної виставки-ярмарку «Книжкові контракти», яка цього тижня проходила у Києві. Більш як 35 авторів і художників видавництва «Грані-Т» провели одночасний сеанс роздачі автографів. Свої книги читачам синхронно підписували Іван Андрусяк, Леся Вороніна, Світлана Поваляєва, Любко Дереш, Богдан Жолдак, Олег Покальчук, Ірен Роздобудько... Серед численних авторів видавництва із шанувальниками спілкувалася і Наталія Розинська, автор і телеведуча соціального проекту «Ваш вихід» на Першому Національному каналі. Вона підписувала дві свої книги: «Куба-forever» і «У Сайгоні дощ» Перша книга, що вийшла більше року тому, про кохання кубинського революціонера до американки, а друга — про в’єтнамську дівчинку, котра помирає від голоду у своєму рідному місті. Наталя як письменник не зрадила соціальній тематиці, розкривши її вже у світовому масштабі. Куба, В’єтнам, Індія (книга «В обіймах Гангу» готується до виходу) — країни світу, подорож якими надихнули Розинську на письменство. Але кохання, смерть, добро, злоба і щастя не мають державних кордонів. Ці почуття знайомі людям у всьому світі.

Ольга ВІТЕР.

Від Карпат до териконів

Виставка, що експонується в Донецькому будинку працівників культури, варта уваги, бо сучасне мистецтво — рідкість у Донецьку, звичному до традиційного живопису. Акція «ФранкоДон-2» — спільний проект івано-франківців і донеччан. Перша міжрегіональна виставка пройшла на Західній Україні два роки тому: там побували художники-донеччани Георгій Беро, Олена Григор’єва, Пилип Таралевич, фотохудожник Ігор Крупка. Тепер у край териконів прибули франківці Володимир Чернявський, Володимир Гуменний, Володимир Повшик, Богдан Бринський і Василь Красьоха, письменник Володимир Єшкілєв.

Виставка перевертає звичні уявлення. Твори Василя Красьохи, написані в дусі реалізму, відтворюють колорит Карпат, а «марсіанські пейзажі» цього автора переносять в іншу реальність. Так і полотна Богдана Бринського: нібито хаотичне поєднання кольорів і ліній має свою динаміку і «характер».

«Важко збагнути, як це зроблено!» — думаєш тут. Кожен може доторкнутися до таємниці, яку випромінюють картини. Читати підписи обов’язково! «Цьомочки» Володимира Гуменного: зблизька, замість розмазаної жовто-коричневої фарби, бачите профіль із губами, складеними для поцілунку. Цей художник, попри любов до позаземних силуетів, — людина з добрим гумором.

Картини керівника групи Володимира Чернявського несхожі між собою, ніби твори трьох окремих майстрів. Одна із загадок — внутрішнє світло, що є в кожнім полотні цього художника. «Не бачити, а відчувати!» — записали у книзі відгуків донецькі студенти-фізики. До речі, співробітники будинку працівників культури підмітили: виставка зацікавила навіть тих, хто раніше заклад культури оминав.

— Багато приходить молоді, і не лише творчої, — каже директор будинку Майя Калініченко. — Спершу дивуються, бо ці картини вимагають роботи душі, а не просто «милують око». Якось до нас завітала жінка на милицях: почула по телевізору про виставку і спеціально приїхала із Харцизька. Виставка модернового живопису — подія для всієї Східної України, це безперечно. Наші гості — художники європейського рівня. Володимир Чернявський — дійсний академік Римської інтернаціональної академії модерного мистецтва, його колеги постійно виставляються за кордоном.

«Чотири Володимири, Богдан і Василь» — так в Донецьку охрестили гостей. Всі вони, окрім керівника групи, тут вперше. Але їхні стереотипи щодо стосунків Сходу і Заходу розвіялися після зустрічей у майстернях донецьких колег, відвідання Святогірська (де вразив пам’ятник Артему в стилі кубізму), оперного театру. А на відкриття виставки донецькі митці склали програму із творів композиторів Західної України. «Мистецтво не роз’єднує, а об’єднує, — каже М. Калініченко. — Всі наші гості цілком різні у сприйнятті світу і самовираженні, але ми їм дуже вдячні за те, що вони зробили для донеччан». Виставка працюватиме до Нового року, потім група творчої молоді із Донеччини вирушить до Прикарпаття на Різдво.

Ліна КУЩ.

Своє 20-ліття відзначила міська народна хорова капела «Орея»

Перед цим колектив здобув Гран-прі на І Всеукраїнському хоровому конкурсі імені Б. Лятошинського в Києві. На рахунку капели також п’ять гран-прі на міжнародних конкурсах, 27 разів вона посідала на них перші місця, отримувала золоті медалі. «Ореї» аплодували у Франції, Німеччині, Іспанії, інших країнах, де знають про Житомир саме завдяки цьому колективу.

Серед тих, хто привітав капелу та її засновника й керівника Олександра Вацека з ювілеєм, були два колективи, якими також пишається місто. Камерний хор «Орфей», хоча біографія його ще коротка, вже зайняв перше місце на конкурсі імені Лятошинського. На тому ж конкурсі також перше місце (але серед жіночих хорів) посів колектив училища культури.

Олексій КАВУН.

Житомир.