З 1 січня 2008 року українські ДАІ остаточно візьмуться за контроль наявності полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників автотранспорту. Як саме це відбуватиметься, читайте далі.

Хоча, відповідно до вимог Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», забороняється експлуатація транспортних засобів на території України без поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, дата запровадження обов’язкової перевірки органами ДАІ наявності страхових полісів у водіїв уже декілька разів відкладалася.

Адміністративне покарання за відсутність страхового поліса — штраф від 8,5 до 17 гривень. Безумовно, що такі санкції не дуже стимулюють до придбання поліса, однак очевидно, що вже найближчим часом ситуація може радикально змінитися в бік посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Оскільки днями навіть Президент наголосив на підвищенні штрафів.

Згідно з Правилами дорожнього руху до документів, які повинен мати водій під час керування транспортним засобом, включено страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

З метою запровадження єдиної для усіх страховиків ознаки «застрахованості» автомобіля, Держфінпослуг затвердила спеціальний знак, так званий стікер, схожий за своїм форматом і використанням на талон технічного огляду автомобіля. Спеціальна картка-стікер має зелений колір та містить інформацію про термін дії страхового поліса, дані про страхову компанію і підказку водієві, як йому діяти, якщо він потрапив у ДТП. Закріплюється картка-стікер справа на лобовому склі автомобіля поряд з талоном техогляду.

Щоб отримати стікер, який візуально підтверджує укладення страхового договору між власником автомобіля і страховиком, необхідно просто з’явитися до офісу компанії-страховика зі страховим договором.

Відсутність стікера на вітровому склі обов’язково стане приводом для зупинки вашого авто інспекторами ДАІ.

До речі, за даними Моторного (транспортного) страхового бюро України, кількість автовласників, які застрахували свою відповідальність, становить лише 30 відсотків.

За законом, інспектори ДАІ вже зараз мають повне право штрафувати водіїв, якщо немає поліса, але роблять це здебільшого, якщо водій грубо порушив правила дорожнього руху, став винуватцем дорожньо-транспортної пригоди, під час проходження технічного огляду та при реєстрації або перереєстрації транспортного засобу.

Насамкінець варто зазначити, що від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності звільняються за умови керування власним транспортним засобом учасники бойових дій, інваліди війни, інваліди першої групи. Відповідно, ця категорія водіїв не зобов’язана отримувати й спеціальну картку-стікер, а збитки, завдані з їхньої вини, відшкодовуватиме Моторне (транспортне) страхове бюро України.