На запитання «Голосу України» відповідає Герой України, депутат Вінницької обласної ради, керівник сільгосппідприємства «Радівське» Анатолій ПАЧЕВСЬКИЙ.

1. Чи ефективно працюватиме демократична коаліція?

2. Як довго вона проіснує?

3. Чи почне реформи, зокрема конституційну, цей склад Верховної Ради?

4. Чи буде виконано передвиборні обіцянки?

1. Демократична коаліція приречена працювати ефективно, інакше навіщо було проводити позачергові вибори? Але якщо проаналізувати ситуацію, що склалася, то виникають певні сумніви щодо такої роботи. На мою думку, щоб ефективною була робота коаліції, так само ефективно повинна працювати вся Верховна Рада. Адже це єдиний механізм. Тому окремі його частинки мають доповнювати одна одну. Без такого доповнення нічого не вийде.

Поки що у стосунках коаліції й опозиції ми бачимо лише антагонізм. Між представниками цих структур відсутнє елементарне тактовне, людяне ставлення. У новому парламенті мало людяності, тому багато антагонізму. Тільки й чути докори, погрози. Хіба це на користь справі? Без злагоди навіть дім не збудуєш, не те що державу. Деколи народні обранці поводяться так, ніби нас, виборців, для них уже не існує. Прикро про це говорити, але це так, і все це стоїть на заваді ефективній роботі парламенту.

До того ж, нема в коаліції необхідного запасу міцності. Перевага у два голоси — це дуже мала перевага. Особливо якщо врахувати, що поміж її членів є депутати, як-то кажуть, з певними сумнівами. З часом вони можуть відійти від гурту коаліціянтів.

2. Якщо такі стосунки збережуться й надалі або ще більше загостряться, то це й визначить термін існування коаліції. Можна вже припустити, що довготривалою її робота не буде.

3. За умов таких розбалансованих дій парламенту говорити про прийняття конституційної реформи не доводиться. З приводу її запровадження існує немало різнопланових думок. Дійти до спільного знаменника можна лише тоді, коли є в цьому спільна зацікавленість і, відповідно, бажання. Поки що ми не бачимо цього. Тому зібрати необхідних 300 голосів на її підтримку, вважаю, найближчим часом не вдасться.

4. Незначну частину обіцянок справді буде виконано. Але, наголошую, тільки незначну частину. Переважну більшість із того, що обіцяли виборцям, особливо у важливих, болючих питаннях, реалізувати депутатам не вдасться. Надто вже громіздкі деякі обіцянки. Для їх виконання потрібен не лише час, а, насамперед, значні кошти, яких у казні нема. Навіщо було обіцяти? Бо ж вибори! Наші люди як були, так і залишаються надто довірливими. Навіть коли бачать, що обіцянки нереальні, все одно вірять, бо, бачте, симпатизують тому чи іншому політикові. Ті, хто балотується, це добре знають і сповна користуються такою довірливістю. А далі як буде, так і буде. Цим і відрізняються політики від нас, господарників.

Добрий господар спочатку зробить діло, а вже потім говорить про нього як про довершений факт. Політик, навпаки, спочатку обіцяє, до того ж багато, а в кінцевому підсумку, як це часто буває, нічого не робить. Дуже погано, що надії людей не збуваються. І втрачає авторитет не тільки політик — принижується авторитет держави.

Записав Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Фото автора.