Ми прийшли для того, щоб піднімати країну і не ховатися від викликів

Хаосу в країні більше не буде. Буде порядок. На цьому наголосила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час звернення до громадян на телеканалі «Інтер». «Моя прем’єрська етика проста і зрозуміла: хто хоче працювати — буде працювати, хто хоче красти — той буде відповідати. І все, альтернатив не існує», — констатувала вона.

Прем’єр-міністр повідомила, що буквально з першого дня роботи нового Кабміну було розпочато всеукраїнську антикорупційну експертизу — ревізію сумнівних операцій колишньої влади. І додала, що подібна процедура стосуватиметься й рішень усіх нових міністрів і чиновників. «До чиновників, призначених на посади нашим урядом, ми ставитимемося значно вимогливіше та жорсткіше, ніж до колишніх. Сподіваюся, що у цьому контролі за демократичною владою нам щиро допоможе опозиція. А ми, як влада, дамо опозиції для цього найширші повноваження», — сказала вона.

Новий уряд, за словами Ю. Тимошенко, припинить традицію перекладання відповідальності за ситуацію в країні на своїх попередників. «Ми прийшли не для того, щоб жалітися, а для того, щоб піднімати країну, взяти відповідальність на себе і не ховатися від викликів». Втім, прем’єр переконана, що вже розпочинається процес дискредитації нового уряду, і закликала громадян не вірити чорній пропаганді.

Водночас вона повідомила, що не відмовляється від жодної своєї обіцянки. «Наша передвиборна програма і Програма діяльності нового уряду — це тотожні речі», — зауважила Юлія Тимошенко. Додавши, що свою першу нараду вона провела з головою Ощадного банку України, на якій обговорювалася можливість повернення втрачених заощаджень протягом двох років. Врешті-решт рішення буде знайдено, пообіцяла вона, наголосивши: «Коли я кажу: ми зробимо, виконаємо, наведемо порядок — я маю на увазі єдність Президента, уряду та демократичної коаліції у Верховній Раді».

Юлія Тимошенко висловила також переконання, що найближчим часом буде скасовано депутатську недоторканність та пільги. Водночас наголосивши на необхідності ухвалення нового Податкового кодексу зі зниженими та спрощеними податками.

«Ми — єдина нація, єдиний народ, єдина країна. Нам немає чого ділити. Ми повинні спільно вирішувати ті завдання, які стоять сьогодні перед країною. Без єдності людей, без консолідації зусиль це буде зробити надзвичайно складно», — наголосила Прем’єр-міністр.

Опозиція готова докласти максимум зусиль для прийняття бюджету

Негайного ухвалення закону про державний бюджет вимагає Партія регіонів. Про це йдеться у заяві, днями поширеній на сайті фракції. На думку представників цієї політичної сили, прийняття головного кошторису країни — це основне завдання, яке нині стоїть перед Верховною Радою. У заяві нагадують, що, відповідно до бюджетного законодавства, Кабінет Міністрів на чолі з Віктором Януковичем ще у вересні цього року подав на розгляд парламенту законопроект про держбюджет на 2008 рік, який передбачав збільшення видатків на інвестування економіки та поліпшення соціальних гарантій. Також минулий уряд пропонував значно підвищити рівень заробітної плати у сфері охорони здоров’я, покращити фінансування освітянської та наукової галузей. Цей законопроект, кажуть, знайшов підтримку з боку законодавців та фахівців у різних галузях економіки.

У своєму посланні Партія регіонів звертається до новопризначеного уряду з проханням: якщо існує інший проект закону про бюджет, і він не проштампований грифом секретності, його слід оприлюднити. Це потрібно для того, щоб була можливість попередньо обговорити положення документа на законодавчому та експертному рівнях. Його мають оцінити на відкритому обговоренні законодавці й фахівці. Представники Партії регіонів разом із своїми опонентами у Верховній Раді готові докласти максимум зусиль, аби країна зустріла Новий рік із новим кошторисом. Основні вимоги до нього: спрямованість на захист соціальних інтересів працівників бюджетних сфер економіки, багатодітних сімей, пенсіонерів та інвалідів, а також економічні перспективи представникам приватного бізнесу.

У іншій заяві Партії регіонів засуджуються кадрові чистки, які зараз нібито відбуваються в країні. Кажуть, нині, як і в 2005 році, під звільнення з політичних мотивів потрапляють професіонали, котрі добросовісно трудяться на благо країни. У зверненні нагадують, які плачевні наслідки мали такі дії два роки тому — приголомшливі провали в економіці начебто відкинули країну на багато років назад. Партія регіонів заявляє про недопустимість переслідувань фахівців за політичними переконаннями й твердо стоїть на захисті конституційних прав і свобод, йдеться у посланні. У зв’язку з цим партія в усіх регіонах країни поновила діяльність комітетів захисту громадян від репресій з політичних мотивів.

Вийти за межі протистояння і ультиматумів

Задля нормальної роботи парламенту необхідно вийти за межі протистояння «коаліція—опозиція» та за межі ультиматумів окремих народних депутатів. Таку думку висловив народний депутат Микола Томенко (БЮТ).

Подальша дієздатність парламенту залежатиме від можливості ухвалення важливих рішень повним чи відносним консенсусом, досягнутим між усіма політичними силами у Верховній Раді, переконаний він. Основною загрозою нинішнього парламенту, на його думку, є загроза здатності Верховної Ради оперативно реагувати на ситуацію, що складається в країні. За словами Томенка, важливі рішення мають ухвалюватися не просто арифметичною більшістю у Верховній Раді, а враховувати й інтереси парламентської меншості. «Якщо така концепція переможе, то зніметься загроза диктату меншості як в коаліції, так і в опозиції», — сказав він.