Новий уряд розпочинає і...

Нинішній тиждень ознаменувався появою в нашій державі чергового, шістнадцятого, уряду. Ще у вівторок багато хто сумнівався, що цього дня буде затверджено і кандидатуру прем’єра, і персональний склад Кабміну. І хоча Юлія Тимошенко отримала 226 голосів (утримався представник «Нашої України—Народної самооборони» Іван Плющ, а ще Іван Сподаренко залишився у лікарні), за уряд коаліція проголосувала одним голосом більше. Це стало несподіванкою не тільки для аналітиків, а й передусім для Партії регіонів, представники якої продовжували сумніватися в єдності лав демократичної коаліції.

Поки нові міністри розбиралися з тим, що їм дісталося у спадок від уряду антикризової коаліції, парламент намагався визначити порядок своєї роботи. Тим більше, що з переходом в уряд чотирнадцятьох представників «НУ—НС» і БЮТу коаліція фактично перестала існувати. Проте мудрість народних обранців, зокрема Блоку Литвина, перемогла тимчасову політичну доцільність. Парламентарії прийняли рішення продовжити свої засідання після реєстрації Центральною виборчою комісією і складання присяги тими народними обранцями, які замінять своїх товаришів.

Тим часом Партія регіонів оголосила про перехід в опозицію і формування «тіньового уряду». Водночас регіонали вимагають негайного прийняття державного бюджету на наступний рік.

З цим погоджуються і нові урядовці. Щоправда, більшість із них сходиться на думці, що треба внести «косметичні» поправки у проект державного кошторису, запропонований колишнім Кабінетом Міністрів, і розпочати розробку нового головного фінансового документа країни.

Знаменно, що новий прем’єр розпочала роботу із зустрічі з головою Ощадбанку країни. Водночас Юлія Тимошенко у першому зверненні до громадян пообіцяла, що всі передвиборні обіцянки буде виконано. Проте не обійшлося і без натяків. Мовляв, уже зараз розпочинаються спроби дискредитувати новий уряд. А вчора Партія регіонів попередила про неприпустимість звільнення з роботи кадрів за політичні переконання. Схоже, такою була реакція на вимогу прем’єра провести фінансовий аудит міністерств, щоб знати, з чим країна входить у новий рік.

Одне слово, хоч би там що, а спокою на наших теренах найближчим часом очікувати не доводиться.

Володимир КОРОЛЮК.

Бізнесу — прозорий державний нагляд

Наступного року держава має подовжити реформу стосовно підприємництва. Про це під час учорашнього «круглого столу» заявив президент УСПП Анатолій Кінах. Серед пріоритетних завдань, за його словами, — забезпечення неухильного виконання органами виконавчої влади відповідного законодавства та спрощення процедури державної реєстрації.

Він зазначив, що створення сприятливих умов ведення бізнесу в країні не залишилось поза увагою підприємницької громадськості. Впроваджується низка прийнятих необхідних законодавчих актів. Окрім того, значна робота виконана на урядовому рівні у напрямі впорядкування діяльності регуляторних органів, спрощення процедур реєстрації та отримання дозволів.

Щоправда, за його словами, проблем у сфері регуляторної політики залишається ще багато. Незавершеною залишається робота з приведення актів законодавства у відповідність до закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Також є питання з перевіркою суб’єктів господарювання.

Неврегульованість взаємовідносин підприємців і органів контролю створює безліч проблем, які несуть негатив не тільки конкретному підприємцю, а й країні загалом, вважає Анатолій Кінах. На жаль, повноваження контролювальних органів використовуються з корисливою метою — прерозподілу власності та рейдерства.

Анатолій Кінах сподівається, що Закон України «Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності», який набуває чинності з 26 грудня 2007 року, наведе лад у сфері державного контролю. Хоча вже на етапі підготовки до впровадження цього закону деякі з контролювальних органів намагаються взагалі його нехтувати.

Сергій МЕЛЬНИК.