Тернопільське представництво Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (УНК МТП) за підсумками року посіло третє місце (на першому — Львівське, на другому — Закарпатське). Це при тому, що представництво створили останнім в Україні — лише навесні цього року.

Його керівник — академік Академії економічних наук, заслужений машинобудівник України, голова правління—генеральний директор ВАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» Ярослав Карпик зумів так налагодити роботу, що представництво стало одним із кращих. Воно активно співпрацює з владою у залученні інвестицій, організації міжнародних інвестфорумів, виїзного засідання трейд-клубу, бізнес-симпозіумів, «круглих столів», виставок. Створено банк даних продукції великих та підприємств малого й середнього бізнесу, інвестиційних проектів, використовується кожна нагода для просування тернопільських товарів на ринки інших країн. Укладено угоду про співробітництво між Тернопільською облдержадміністрацією та Українським національним комітетом Міжнародної торгової палати. Тож не випадково виїзне засідання цієї впливової у ділових колах організації відбулося днями саме у Тернополі, де розглядали підсумки діяльності національного комітету за поточний рік, програму дій та стратегію розвитку у наступному.

Український національний комітет, до речі, першим серед тих, які діють на пострадянському просторі, ще в листопаді звітував про свою роботу на сесії Світової ради Міжнародної торгової палати, де було схвалено його досвід. Україну відвідав генеральний секретар МТП пан Гі Себбан. Ми вже маємо 22 закордонні представництва, і робота ця триває. Здійснюється пошук партнерів по бізнесу, моніторинг опрацювання комерційних пропозицій. І не лише на осі «Україна—Світ», а й всередині нашої держави. Започатковано програму «Схід—Захід», метою якої є подолання економічного відчуження областей, розвиток зв’язків між підприємствами, залучення інвестицій. Вона вже запрацювала в Донецькій і Львівській областях, на черзі — Запорізька і Тернопільська.

Нині розбудовується палата Третейського суду при національному комітеті. За словами президента УНК МТП Володимира Щелкунова, йому довіряє дедалі більше підприємств. Якщо торік суд розглянув 7 справ, то цього року їх було більше 130, причому половину з них вдалося врегулювати ще до судового засідання. Ще один важливий напрям роботи комітету — благодійництво. Він намагається зробити наш бізнес соціально відповідальним, прищепити діловим людям культуру благодійності і меценатства. Робити це треба не лише до свят, а систематично, адресно.

На думку Володимира Ігоревича, Тернопільщина для інвесторів — неоране поле. Місцеві інвестиції себе вичерпали, тому треба залучати їх зовні. З ініціативи національного комітету у ці дні область відвідали інвестори з Кореї, Японії, Гонконгу, Китаю, Угорщини, інших країн. Поки що це, так би мовити, розвідка боєм, але представники деяких компаній уже заявили, що приїдуть з конкретними пропозиціями. «Співпраця може йти у трьох напрямках, — каже перший заступник голови облдержадміністрації, кандидат економічних наук Андрій Фліссак. — Передусім у галузі переробки сільгоспсировини, яка становить більш як 60 відсотків валового продукту області, розробці корисних копалин і розвитку туризму. Сподіваємось також на сприяння при входженні області у європейські транспортні коридори, у відновленні роботи аеропорту, що дасть змогу зробити Тернопіль, розташований у центрі західного регіону України, важливим транспортним вузлом. Ми запропонували також зустрічні інвестиційні проекти. Можу запевнити, що в області будемо створювати необхідні умови для інвестиційного прориву. Розраховуємо при цьому на тісну співпрацю з Українським національним комітетом Міжнародної торгової палати». Що ж, може, справді, для області, яка вже багато років пасе задніх із залучення інвестицій, спільними зусиллями вдасться «прорубати вікно» у широкий світ.

Тернопільська область.