Вони розмістилися у Тернопільському замку — пам’ятці архітектури ХVІ століття. Ініціаторами стала генеральна старшина тернопільського козацтва: Ігор Вардинець, Роман Півторак, Володимир Пласконіс, Ярослав Гнатюк, Василь Коломийчук, Іван Курницький. За їхні власні кошти облаштовано світлицю і каплицю.

Роботи з оздоблення деревом взяли на себе майстри та учні Вищого професійного училища № 4 Тернополя ім. Михайла Паращука, де козацькі традиції у великій пошані. Світлиця прикрашена портретами гетьманів і козацької старшини, картинами батальних сцен. Але це ще не все. За словами крайового отамана Тернопільської області, директора ВПУ № 4 Романа Півторака, з часом світлиця наповниться експонатами-свідками козацької доби: шаблею, гарматними ядрами, пістолем, кінною збруєю, глиняною люлькою... Ці та інші речі, знайдені на місцях битв у Зборівському та Тернопільському районах, викуплено у приватних колекціонерів. У світлиці відбуватимуться великі козацькі ради, вона буде резиденцією гетьмана під час його приїзду до Тернополя. Поруч — капличка Покрови Пресвятої Богородиці. Їх освятили духівники Тернопільського козацтва — архієпископ Тернопільський і Кременецький УПЦ КП Іов та настоятель Свято-Троїцького духовного центру ім. Данила Галицького Анатолій Зінкевич.

Як розповів верховний отаман Українського козацтва Ігор Вардинець, облаштування гетьманської світлиці і каплиці тернопільське козацтво, яке налічує понад 6 тисяч осіб, ініціювало давно, але не знаходило підтримки у влади. Не є таємницею, що за цією пам’яткою давно полюють підприємливі люди. Але хіба не буде святотатством, коли у древніх стінах, які пам’ятають іще Богдана Хмельницького, розміститься ще один ресторан! Один із них, до речі, прибудований збоку до замку, спотворив його вигляд, закрив чудову панораму, що відкривалася на Тернопільський став. Більше того, руйнується стіна замку, але нікому до того діла немає. Тож козаки вирішили: замок має служити вихованню молоді. Тут відбуватимуться виставки, концерти, різні конкурси із знання козацьких традицій, історії України, козачата гартуватимуть силу й дух у школі єдиноборств. Мріє тернопільська старшина і про козацький ліцей. У неї першої в Україні визріла ця ідея, але її вже встигли реалізувати в інших областях, а у Тернополі справа застопорилася, хоча жодних перепон немає. Бракує лише розпорядження голови обласної ради. Давно визначено, що діятиме ліцей на базі ВПУ № 4. «Не потрібно ні коштів, ні приміщень, — каже Роман Євстахійович Півторак. — Ми все беремо на себе. До ліцею хочемо набирати передусім дітей знедолених: сиріт, з малозабезпечених родин. Батьки вже в черзі стоять, щоб віддати дітей до такого закладу. Чому росіяни так високо підносять кадетство, а ми ставимо перепони на шляху виховання патріотів?» Козаки сподіваються знайти розуміння у нового голови облдержадміністрації Юрія Чижмаря.

Тернопільська область.