Два роки поспіль у Запорізькій області розроблялася стратегія розвитку регіону за участю представників влади, бізнесу та громадськості. На відміну від проектів, котрі раніше писалися в кабінетах і мали декларативний характер, вона прагматична і конкретна. Це стало можливим завдяки залученню до обговорення перспектив розвитку Запорізького краю соціально активної частини населення, насамперед студентської молоді, проведенню низки соціологічних досліджень, семінарів тощо. А координують роботу разом із обласною радою й облдержадміністрацією фахівці Канадського інституту урбаністики за фінансової підтримки Канадського агентства з міжнародного розвитку.

До речі, проект партнерства «Регіональне врядування та розвиток», крім Запорізької області, реалізується ще й на Закарпатті, а їхній досвід у подальшому має послужити в інших регіонах України.

Яким же хочуть бачити майбутнє свого краю запоріжці, насамперед молодь? На їхню думку, це буде історико-культурна столиця південного сходу України, екологічно безпечний, інноваційно й інвестиційно привабливий регіон, з розвиненими промисловим та аграрним комплексами, високими науково-економічним та науково-освітнім потенціалом, з сучасною курортно-рекреаційною зоною. Ще один образ суспільної моделі регіону: територіальні громади є фінансово самодостатніми й дієздатними, забезпечуватиметься високий рівень життя та соціально-правового захисту населення. Хоча видавати бажане за дійсне і не гріх, але за нинішніх реалій такі мрії здаються просто нездійсненними.

Утім, директор департаменту міжнародного співробітництва Канадського інституту урбаністики Ендрю Фарнкомба переконаний: фантазерством тут і не пахне. Цей шлях пройшли всі економічно розвинені країни світу. Інша річ, що всього відразу не охопиш, а на реалізацію деяких стратегічних напрямів підуть десятиріччя наполегливої праці... Тому, скориставшись досвідом американців та європейців, проект програми стратегічного розвитку на Запоріжжі розробляли на основі пріоритетів, якими після узагальнення оброблених матеріалів визначили екологічну безпеку, інноваційну та інвестиційну привабливість регіону, його культурно-історичний і курортно-туристичний розвиток.

До кінця року стратегічний план розвитку Запорізького краю мають подати на затвердження обласної ради і після її схвалення визначити точки докладання загальних зусиль на наступне десятиріччя. Але вже й тепер він є своєрідною дорожньою картою для бізнесових кіл, особливо зарубіжних. За останні дев’ять місяців лише в економіку Запорізької області вкладено 101 мільйон доларів прямих іноземних інвестицій, що майже вдвічі більше, ніж за відповідний період минулого року. Загальний же обсяг прямих іноземних інвестицій у регіон значно більший. Якщо за весь минулий рік він становив 530 мільйонів доларів, то за три квартали нинішнього — 690 мільйонів. Особливо бурхливо розвивається інфраструктура курортно-туристичної сфери.

— Робота над розробкою стратегічного плану дала нам змогу по-іншому оцінити свої можливості і стала потужним імпульсом у прискоренні соціально-економічного розвитку регіону, — розповів перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальцев. — Але його реалізація потребує концентрації величезних коштів з державного та місцевих бюджетів, інших інвестицій. Адже лише на вирішення першочергових проблем, пов’язаних із газифікацією та забезпеченням питною водою сільських територій, ліквідацією наслідків підтоплення населених пунктів та реформуванням житлово-комунального господарства, нам за найближчі чотири роки потрібно мобілізувати більш як 3,5 мільярда гривень.

Сподіватися, що такі кошти області піднесуть на блюдечку, річ марна. Тому запоріжці не марнують часу й прагнуть зацікавити своїми проектами потенційних інвесторів. Недавно в Запорізькій міськраді відбулася зустріч із представниками Світового банку, під час якої обговорювалися перспективи співробітництва у сфері енергозбереження та охорони навколишнього середовища. Справдив сподівання й перший Міжнародний інвестиційний форум, який днями відбувся в Запоріжжі. В його роботі взяли участь 120 підприємств-здобувачів інвестиційних ресурсів, представники посольств, торгових місій, банків, інвестиційних фондів, страхових компаній, продавці цінних паперів. Розмова вийшла відвертою і діловою, а приурочені до форуму спеціалізована виставка «Інвестиції. Банки. Страхування» та презентація інвестиційних можливостей Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя й Приморська дістали продовження в підписанні низки ділових угод та протоколів про спільні наміри. І якщо ці гроші прийдуть, значить, будуть нові робочі місця та кошти в бюджеті на соціальний розвиток регіону.

Запорізька область.