Опівночі на величезному європейському просторі кордони, що їх кроїли впродовж віків ціною крові й трагедій багатьох народів, в одну мить зникнуть. Не стане німецько-польського й німецько-чеського, австро-угорського й австро-словацького, словацько-угорського, словенсько-угорського, австро-чеського, італійсько-словенського та польсько-литовського кордонів, а також внутрішніх — між прибалтійськими державами.

Тож кордони між старою і новою Європою залишаться тільки на картах. Це — найграндіозніша подія за всю історію Європейського континенту: нинішнє шенгенське розширення завершує процес демонтажу залізної завіси, яка розділила Західну та Східну Європу. Такий подарунок до Різдва одержали дев’ять із десяти країн Східної і Центральної Європи, які стали членами ЄС у 2004-му. Хоч подія для їх громадян — не така вже й несподівана: впродовж останніх 15 років вони й без цього пересувалися Європою без віз, оскільки спільнота скасувала їх для них на початку 1990-го після отримання статусу асоційованого членства. А три роки тому скасували й митниці. Втім, прикордонний контроль нині знімуть лише на сухопутних кордонах, а в аеропортах він діятиме до кінця березня 2008 року.

Хоча прикордонний контроль не зникне цілком: він вибірково здійснюватиметься мобільними групами прикордонників і митників на дорогах, що ведуть у глибину ЄС від його нинішніх кордонів. І, звичайно, посилений контроль здійснюватиметься на зовнішніх кордонах країн — учасниць спільноти.

Проте не щез інший «кордон», який не має меж: комплекси «нових» європейців, котрі від вступу до ЄС не стали багатшими, чимало з них не мають змоги здійснити не лише право на свободу пересування, а й на забезпечення елементарних життєвих потреб. Тому Румунія і Болгарія, що стали членами ЄС торік, приєднаються до Шенгена 2011-го — якщо досягнуть його критеріїв.

Утім, нинішнє приєднання країн Східної Європи до Шенгена — все-таки певний аванс з боку спільноти. Адже нові члени ще не в змозі самостійно розв’язувати такі проблеми, як нелегальна міграція, контрабанда, в тому числі — «живого товару», наркотрафік з Білорусі та України. Тож без фінансової підтримки ЄС їм не обійтися.

Що українцям дасть це «безкордонне» щастя? Навіть за умови, що воно ще не наше? Передовсім те, що, незалежно від того, куди громадяни мандруватимуть, їм потрібна лише одна для усієї Європи віза — шенгенська. А завдяки угоді, укладеній Україною з ЄС про спрощення візового режиму та реадмісію, чимало категорій громадян отримуватимуть безплатні багаторазові та багаторічні візи, а решта платитиме за них не 60 євро, як досі, а 35.

Тим часом, як повідомляють ЗМІ країн — членів ЄС, «староєвропейці» не в захваті від приєднання до Шенгена східних сусідів. За прогнозами експертів-поліцейських, очікується збільшення кількості крадіжок у магазинах, квартирних пограбувань, викрадень автомобілів, напливу нелегальних мігрантів, зокрема з Росії, України та колишньої Югославії на прикордонних територіях. У зв’язку з цим вони радять місцевим мешканцям убезпечитися від неприємностей: встановити сигналізацію в оселях та авто. Кажуть, що нині це —дуже ходовий товар. Як подарунок до Різдва...