Парламент збереться на наступне засідання після рішення ЦВК

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк після завершення пленарного засідання парламенту 19 грудня офіційно направив до Центральної виборчої комісії рішення про дострокове припинення повноважень чотирнадцяти народних депутатів України у зв’язку з поданими ними особистими заявами, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

Глава парламенту також направив до ЦВК особисті заяви народних депутатів України про складення ними депутатських повноважень у зв’язку з призначенням їх членами Кабінету Міністрів.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться після вирішення Центральною виборчою комісією питання про визнання обраними народними депутатами України наступних за черговістю кандидатів у народні депутати відповідно у виборчих списках блоків «Наша Україна — Народна самооборона» та «Блок Юлії Тимошенко».

Жінки мають бути гідно представлені у законодавчому органі

Народні депутати України з фракції БЮТ Микола Томенко та Олена Бондаренко підготували проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у виборчому процесі.

«Верховна Рада повинна бути представницьким органом українського народу. Це означає, що при його формуванні має забезпечуватись гідне представництво усіх регіонів, вікових категорій, соціальних груп. Не менш важливим фактором є і забезпечення гендерної рівності у вищому законодавчому органі країни», — вважає Микола Томенко.

На жаль, за його словами, сьогодні парламентарії не можуть застерегти права більшості українського суспільства, яку складають представниці жіночої статі (53%), оскільки в минулому скликанні відповідний законопроект щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків підтримало лише 179 народних обранців, здебільшого із фракцій БЮТ та «Нашої України».

«Тому стратегічна місія нинішньої Верховної Ради — зробити принаймні перший серйозний крок та підготувати чинне законодавство до того, щоб у наступному парламенті хоч би п’яту частину депутатського корпусу складали представниці жіночої статі», — зазначив народний депутат. Він додав, що проект закону також передбачає збільшення представництва жінок у депутатських корпусах Верховної Ради АР Крим та місцевих рад.

Нагадаємо, що у Верховній Раді цього скликання — один з найменших показників представництва жінок за всю історію українського парламентаризму: 8 % (у ВР п’ятого скликання — 8,7%). Це чи не найнижча цифра серед європейських парламентів.

Нових народних обранців реєструватимуть не раніше вівторка

Заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає, що питання про реєстрацію нових народних депутатів (замість тих, що перейшли на роботу в уряд) може бути розглянуто у найближчий вівторок, 25 грудня. Про це він повідомив в ефірі одного з телеканалів.

«У вівторок Центральна виборча комісія на своєму засіданні розгляне всі необхідні документи для реєстрації кандидатів у депутати, — повідомив А. Магера. — У встановленому порядку буде прийнято рішення. Як відомо, коли кандидати в народні депутати подають усі необхідні документи до ЦВК, то іншого рішення, крім визнання їх обраними і реєстрації їх народними депутатами, думаю, в комісії не буде». На запитання, чи всі члени комісії сьогодні здорові, заступник глави ЦВК відповів, що «на щастя, із членів комісії ніхто сьогодні не хворіє».

Відповідаючи на запитання про можливий тиск на ЦВК або окремих її членів, А. Магера підкреслив, що «члени ЦВК не збираються перед кимось гнутися». «Давайте не будемо забувати, що комісія — це незалежний державний орган, який має забезпечити права суб’єктів виборчого процесу, — сказав він. — Упевнений, що члени ЦВК з усією відповідальністю підійдуть до розгляду питання, що обговорюватиметься на найближчому засіданні комісії».