Про пташиний грип — від учителя

У школах Миколаївської області, як і в сімох інших регіонах країни, де є небезпека поширення пташиного грипу, реалізовано інформаційно-освітній проект з профілактики захворюванння.

Про це розповідає обласний координатор проекту, заступник директора Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Галина Півень:

— Агентами освітньої профілактики стали вчителі, шкільні психологи, самі учні та їхні батьки.

Ми, вважаю, досягли своєї мети — діти стали компетентними, і розмови про пташиний грип у них більше не спричиняють панічного страху.

Інститут післядипломної педагогічної освіти організував семінари, на яких підготував 603 тренери регіонального рівня з числа вчителів і психологів. Вони одержали потрібну інформацію, а також були навчені, як організувати заняття, як вести діалоги, «круглі столи» тощо.

Після завершення акції більш як дві тисячі учнів показали блискучі знання і стали, по суті, тренерами.

Програмою проекту враховувалися територіальні особливості. Якщо для міських дітей важливішою є інформація про гігієну і контакти з дикими птахами (канарки і папужки в клітці грип не переносять!), то сільські діти мають знати правила техніки безпеки під час відгодівлі і догляду за птахами.

Олександра МЕНТЕЛЬ.

Миколаїв.

Поради від «Голосу України»

n Дітям варто роз’яснювати, що віруси пташиного грипу, як правило, не інфікують людей. Однак відомі випадки їх захворювання і навіть загибелі.

n Зберігайте продукти тільки в закритому посуді, обов’язково мийте шкарлупу яєць мильним розчином.

n Вірус пташиного грипу гине за високих температур, а також під впливом сонячних променів. А ось при мінусових температурах він чудово зберігається.

n Вірус може транспортуватися в замороженому м’ясі і залишатися активним у трупах мертвих птахів навесні. Тому не варто купувати птахопродукти, які не пройшли санітарний контроль.

n Дітям не слід гратися з птахами та їхніми пташенятами (тим паче торкатися до хворих чи мертвих).