Рік стабільних криз

Холодна війна Віктора Януковича та Олександра Мороза проти Віктора Ющенка закінчилася перемогою Юлії Тимошенко. Таким підсумок року, що минає, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Цього року вперше указом глави держави було розпущено парламент, Верховна Рада не працювала півроку. Це говорить про те, що парламентаризм перебуває в глибокій кризі. Водночас проявилася криза конституційного правосуддя, судової та партійної систем. Володимир Фесенко висловив думку, що кризу буде подолано не раніше президентських виборів і прийняття чи неприйняття нової Конституції.

За його словами, наступний рік пройде під знаком Юлії Тимошенко. Одначе виникла проблема, як довго проіснує новообраний парламент і як він вплине на політичну та соціально-економічну ситуацію.

Директор Інституту проблем досліджень імені Горшеніна Костянтин Бондаренко висловив переконання, що поставлено крапку в процесі помаранчевої революції. Тобто, можна говорити, що починається нова, постреволюційна, епоха. 2007 рік закінчується надією на встановлення конституційної стабільності в країні, але наступний принесе нові протистояння між коаліцією та опозицією. Це означає, що криза еліт триває. За його словами, наступного року можливі дострокові вибори і до місцевих органів влади, і до парламенту. Окрім того, на його думку, очевидно, виникне протистояння між новим Прем’єр-міністром і старим Президентом.

Підбиваючи підсумки року, політичні експерти підкреслили, що цей рік в Україні був найбільш нестабільним.

Таємниць про діяльність ОУН—УПА не повинно бути

Служба безпеки України створила робочу групу для вивчення й подальшого оприлюднення архівних документів про діяльність ОУН—УПА та лідерів визвольного руху. До її складу, крім представників СБУ, увійшли історики Інституту національної пам’яті, Інституту історії НАНУ, Державного комітету архівів, а також представники інших установ.

Позицію Служби безпеки щодо політичних репресій, голодомору та національних визвольних рухів озвучив виконувач обов’язків голови відомства Валентин Наливайченко. На його переконання, тут не може бути жодних таємниць. Члени робочої групи сподіваються, що під час вивчення документів у них буде можливість ознайомитися з архівами інших країн, зокрема США, Великобританії, Німеччини, Росії та Польщі. Служба безпеки відтепер обіцяє регулярно проводити громадські слухання за участі істориків і журналістів.